Hodelykt Test: De 3 beste på telttur (2024)

Samletest av hodelykter

I vår hodelykt test har vi sammenlignet, vurdert, og testet et stort utvalg av hodelykter og utnevnt 3 testvinnere til bruk på telttur, i prisklassen (ca.) fra 500 til 1500 kroner. Vi ser på egenskaper som brukstid, lysstyrke, lyslengde, valg av moduser, og kvalitet. Du kan lese mer om utvalgskriteriene her.

Hvis du skal ha en hodelykt til jakt og søk for å lyse opp store områder, eller til aktiviteter i høyere hastighet som sykling og alpint, burde du investere i kraftigere hodelykter med bedre batteri. Sjekk ut Tek.no sine tester der de inkluderer modeller opp til 2500 kroner, og enda dyrere i high-end klassen.

  • I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke.

    Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.

Hvis du trenger en hodelykt til en telttur eller går tur med hunden på en sti, er det tilstrekkelig med en rekkevidde opp til 100 meter. Dersom du skal forflytte deg i skogen mens det er mørkt, spesielt dersom du leter etter noe eller noen, burde du ha en hodelykt som lyser enda lenger.

Lysstyrke og flomlys vs spotlys

GP Batteries CH35

Hodelykten GP Batteries CH35 er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Lysstyrke: 600 lumen

✔️ Brukstid: 15 - 60 (17) timer

✔️ Rekkevidde: 15 - 130 m

✔️ Tåler lett vannsprut: IPX4

Ting å tenke på:

🔻 Kun flomlys

🔻 Litt kort rekkevidde

🔻 Ingen SOS funksjon

🔻 Micro USB til lading

GP Batteries CH35 er kåret til testvinner som den beste blant de billigste hodelyktene på markedet, med relativt god lysstyrke, batteritid og rekkevidde. Den har en modus for flomlys og blinkende strobelys. Den er støtsikker opp til 1 meter og tåler lett regn og vannsprut.

Ting å tenke på: Til tross for at hodelykten kun har flomlys, og ikke spotlys, er rekkevidden tilfredsstillende. Rekkevidden på 130 meter (nivå 4) får du kun i 40 sekunder, mens nivå 3 lyser opp 80 meter opp til 8 timer. Den har også micro USB som lader tregere enn USB-C.

Hvis du kan investere litt mer i en hodelykt anbefaler jeg at du kjøper Fenix HM65R som har både flomlys og spotlys, i tillegg til at den er kraftigere med lengre rekkevidde, den veier mindre, den er vanntett og tåler mye mer.

Lysstyrke

Testvinneren CH35 fra GP Batteries har en lysstyrke fra 15 til 600 lumen fordelt mellom fire nivå av typen flomlys.

Flomlys innstillinger

Nivå 1:
15 lumen - 60 timer - 15 meter

Nivå 2:
60 lumen - 17 timer - 30 meter

Nivå 3
300 lumen - 8 timer - 80 meter

Nivå 4:
600 lumen - 40 sek - 130 meter

Nivå 1 kommer du primært til å bruke inne i teltet eller i hengekøyen, og nivå 2 fungerer fint når du skal bevege deg rundt leirplassen. Nivå 3 kan være lurt å bruke når du skal bevege deg i ukjent terreng, f.eks. når du skal bort fra leirplassen. Nivå 4 skal du kun bruke i nødstilfeller.

Selve lampen er av typen LED med en fargegjengivelsen fra 5700 til 7000 Kelvin som er et relativt hvitt lys. Hodelykten har også en modus for blinkende strobelys hvis det er viktigere å bli sett av andre.

Rekkevidde

Rekkevidden er begrenset til mellom 30 og 80 meter på nivå 2 og 3 som er det du kommer til å bruke oftest. Det er tilstrekkelig for lyse opp teltplassen, gå tur med hunden på en tursti, eller å gå på toalettet i nærheten av teltet.

Brukstid

Brukstiden varierer fra 40 sekunder til 60 timer, men ettersom du som oftest kommer til å bruke hodelykten på nivå 2 eller 3, vil brukstiden ligge på rundt 8 til 17 timer. I likhet med alle typer batteri så svekkes brukstiden i lavere temperatur.

Egenskaper

Hodelykten inkludert reimen til å feste på hodet veier 153 gram, men uten reimen veier lommelykten 103 gram. Den har en IPX4 klassifisering som gjør at den tåler lett vannsprut hvis det regner, men den er ikke vanntett. Den er støtsikker opp til 1 meter.

GP lommelykt med magnet

Som nevnt innledningsvis har lommelykten en sterk magnet i enden som gjør at den passer utmerket som et lite arbeidslys, gjerne som du kan ha liggende i bilen til enhver tid. Den kast også festes på sekken.

Annonse

Fenix HM65R

Hodelykten Fenix HM65R er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Lysstyrke: 1400 (130) lumen

✔️ Brukstid: 4 - 280 (48) timer

✔️ Rekkevidde: 6 - 163 m

✔️ Kombinert lys

✔️ Vanntett: IPX6

Ting å tenke på:

🔻 Ingen SOS lampe

🔻 Har ikke rødt lys

Fenix HM65R er kåret til testvinner blant markedets litt bedre hodelykter med veldig god lysstyrke med kombinert flom- og spotlys, lang rekkevidde og brukstid. I tillegg er den vanntett og støtsikker opp til 2 meter. Dette er min faste hodelykt som jeg alltid har med selv når jeg tester andre modeller.

Ting å tenke på: Det eneste jeg savner med denne hodelykten er et SOS funksjon med et rødt lys for å indikere at man trenger hjelp, dersom uhellet er ute. Men, spotlyset er ekstremt kraftig så du kan manuelt signalisere et SOS signal med god effekt.

Lysstyrke

Testvinneren har en lysstyrke fra 50 til 1000 lumen når du bruker modusen for spotlight, og en lysstyrke fra 8 til 400 når du bruker modusen for flomlys. Hvis du vil, så kan du kombinere disse å få en styrke opp til totalt 1400 lumen, som for øvrig er veldig gøy da det lyser opp alt rundt deg.

Flomlys innstillinger

Nivå 1:
8 lumen - 280 timer - 6 meter

Nivå 2:
130 lumen - 48 timer - 30 meter

Nivå 3:
400 lumen - 20 timer - 55 meter

Modusen for spotlight bruker du når du har behov for å lyse opp et sentrert område langt unna, og med denne hodelykten kan du velge mellom fire innstillinger.

Spotlys innstillinger

Nivå 1:
50 lumen - 90 timer - 37 meter

Nivå 2:
130 lumen - 42 timer - 57 meter

Nivå 3:
400 lumen - 22 timer - 101 meter

Nivå 4:
1000 lumen - 4 timer - 163 meter

Jeg bruker som oftest nivå 2 (130 lumen) i modusen for flomlys når jeg beveger meg rundt i mørket, men hvis jeg trenger mer lys øker jeg til nivå 3, eller kombinerer det med nivå 2 for spotlys. Det er bare å prøve seg litt frem.

Rekkevidde

Når du bruker modusen for flomlys varierer rekkevidden fra 6 til 55 meter, og 37 til 163 meter i modusen for spotlys. Hvis du bruker hodelykten på nivå 2 eller 3 slik som meg, er rekkevidden mellom 30 til 101 meter. Denne hodelykten er uansett så fleksibel at du har alltid tilstrekkelig med lys.

Brukstid

Brukstiden varierer fra 4 til 280 timer, men på nivå 2 holder den mellom 42 til 48 timer avhengig av modus og temperatur. Når temperaturen synker ned mot 10 grader reduseres brukstiden opp mot 15%, og enda mer ned mot 0 grader.

Testvinneren har USB-C lader som er vesentlig raskere enn micro USB, og er ofte mer kompatibel mot nyere Powerbanks.

Egenskaper

Hodelykten veier ca. 150 gram. Den er støtsikker opp til 2 meter, støv-sikker, og vanntett til under 2 meter med en IPX68 klassifisering. Lykten kan også roteres nedover i 45 grader.

Annonse

Silva Free 1200 XS

Hodelykten Silva Free 1200 XS er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Lysstyrke: 1200 (500) lumen

✔️ Brukstid: 1 - 15 (5) timer

✔️ Rekkevidde: 45 - 150 m

✔️ Svekkes ikke i minusgrader

Ting å tenke på:

🔻 Kun kombinert lys

🔻 Motstand mot vann: IPX5

🔻 Har ikke rødt lys

🔻 Går rett fra 80 til 500 lumen

Hodelykten Silva Free 1200 XS er kåret til testvinner, og mener at det er den beste all-rounderen i denne prisklassen, til bruk på telttur. Den er relativt kraftig med veldig god rekkevidde, både i bredde og lengde. Den fungerer også meget godt til bruk om vinteren i minusgrader, og til løping.

Ting å tenke på: Selv om dette er en fantastisk hodelykt, skulle jeg ønske at den hadde et nivå på ca. 150 lumen med lengre batteritid, istedenfor at den går rett fra 80 til 500. Den har også kun kombinert lys, istedenfor at du kan velge som med Fenix HM65R.

Lysstyrke

Hodelykten Silva Free har en maksimal lysstyrke på 1200 lumen, men i motsetning til de fleste konkurrenter kan du ikke velge mellom flomlys og spotlys. Det betyr at hodelykten kun har kombinert lys.

Men, sammenlignet med GP, Fenix og Nitecore-modeller, så svekkes ikke batteriet til Silva hodelyktene på samme måte i veldig kalde omgivelser.

Kombinert lys

Nivå 1:
80 lumen - 15 timer — 45 meter

Nivå 2:
500 lumen - 2.5 til 5 timer - 100 meter

Nivå 3:
1200 lumen - 1 til 2 timer - 150 meter

Som følge av at hodelykten alltid har både flomlys og spotlys, vil det i de aller fleste tilfeller være tilstrekkelig med nivå 1 rundt teltplassen som holder i 15 timer og lyser opp 45 meter foran deg. Når du beveger deg i skogen vekk fra leirplassen, vurder å bruk nivå 2.

Nivå 3 brukes kun i nødstilfeller.

Rekkevidde

Som nevnt har testvinneren fra Silva kun kombinert lys som gir deg en overlegent god rekkevidde fremover og til sidene. Rekkevidden varierer fra 45 til 150 meter.

Brukstid

Brukstiden varierer fra 1 til 15 timer, men på telttur rundt leirplassen når du bruker nivå 1, vil brukstiden være mellom 2,5 til 5 timer. Brukstiden avhenger av vind- og værforhold.

Testvinneren har USB-C lader som er vesentlig raskere enn micro USB, og er ofte mer kompatibel mot nyere Powerbanks. Hodelykten blir fulladet på 3 timer.

Egenskaper

Hodelykten veier ca. 116 gram, den er støvsikker, støtsikker opp til 1 meter, og tåler vann med lavt trykk fra alle kanter (IPX5). Unngå derfor å mist den i vann. Hodelykten sitter veldig behagelig på hodet, og i motsetning til testvinneren fra GP og Fenix, har ikke Silva en stropp som går over hodet.


Les flere tester av turutstyr?

Telt / Liggeunderlag / Sovepose / Tursekk / Packraft


Velg riktig hodelykt

Det er forholdet mellom lysstyrken, batteriet og rekkevidden som er spesielt viktig å ha et forhold til, ettersom noen modeller kun har kapasitet til å lyse maksimal lysstyrke i en kort periode. Følgelig er det viktig at hodelykten har en modus som du kan bruke lenge.

Lysstyrke

Lysstyrken måles i lumen og forteller deg hvor mye lys som hodelykten klarer å produsere i mørket. Hvis du går på ski, løper, eller sykler så må du ha en kraftigere hodelykt som lyser opp lenger frem på samme måte som fjernlys på en bil.

Hvis du beveger deg i til fots så burde ca. 200 lumen være mer enn godt nok så fremt lysforholdene og sikten ikke er veldig dårlig. Fordelen med å kjøpe en kraftigere hodelykter er at de ofte kan gi bedre batteritid på lavere nivå.

Hodelykten burde også kunne reguleres i ulike nivå for å gi tilstrekkelig med lys når det er mørkt, og for å unngå å blende deg tidligere på dagen.

Batteri

Det neste vi ser på er batteriet og hvorvidt det er oppladbart eller om det bruker batterier, og hvor lang batteritiden er. Personlig foretrekker jeg å bruke et som er oppladbart ettersom jeg likevel har med en solcelle lader.

Lyslengde og vinkel

Lyslengden på en hodelykt er hvor langt den lyser opp fremover for å gi god sikt. Hvis du beveger deg raskt eller i områder med dårlig sikt, så er det viktig med lang lyslengde. Dette kan du som regel regulere ettersom hodelykter kommer med flere nivå.

Det er også viktig å vurdere lys vinkelen, eller arbeidslyset. Se for deg at du skal sette opp et telt i mørket. Da er det viktigere med et bredt arbeidslys som lyser opp hele leirplassen, fremfor et veldig skarpt lys som kanskje også blender deg.

De beste hodelyktene lar deg kombinere spotlys og flomlys så du lyser opp godt både i bredden og i lengden.

Kvalitet

Ikke alle hodelykter er vanntette, men den burde være motstandsdyktig hvis det regner eller hvis du går i terreng med mye fuktighet i luften. Den burde også tåle et fall i bakken eller harde underlag fra minimum 1 meter.

Brukervennlig

Til sist så vurderer vi hvor brukervennlig hodelykten er. Det er viktig at den er enkel å betjene selv med hansker, og du må kunne tilpasse den så den sitter godt rundt hodet. Dette må også kunne gjøres enkelt i mørket.