Romventilator Test: De 3 beste (2024)
I denne samletesten av romventilatorer har jeg sammenlignet og vurdert alle modeller fra Thermex, Flexit, Duka, og Arida, og kåret 3 testvinnere som jeg mener gir deg mest for pengene. Dette er modeller med varmegjenvinning til bruk i eget hjem som er enkle å montere, og som kan seriekobles.
En romventilator med varmegjenvinning gir deg kontinuerlig ventilasjon og minimerer varmetapet i boligen din, samtidig som den bidrar til et bedre inneklima ved å redusere fuktighet, radon, virus og CO2 fra luften. De beste modellene er så stillegående at du nesten ikke hører dem.
Balansert ventilasjon: Det beste er å seriekoble to enheter i samme rom for å skape balansert ventilasjon, og for å unngå undertrykk. De kan enkelt monteres i eksisterende ventilasjonskanaler, og noen modeller kan enkelt kobles sammen trådløst (anbefalt med en kraftig router).
Hopp rett til testene?
-
Denne artikkelen kan inneholde henvisninger vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke. Artikkelen kan også inneholde affiliate linker som gjør at vi tjener penger dersom du kjøper produktet.
Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan jeg går frem her.
En romventilator med varmegjenvinning monteres i ytterveggen av boligen din, der den ene delen er synlig på innsiden, mens den andre er synlig på utsiden. Røret som tres gjennom hullet i veggen må tilpasses tykkelsen på veggen din, men det må være minimum 250 mm langt.
Romventilatoren starter med å blåse luften ut fra rommet i 70 sekunder, og deretter trekker romventilatoren inn ny frisk luft i 70 sekunder. Denne prosessen gjentas etter hverandre.
Inne i romventilatoren sitter det et keramisk element med mange små hull i. Når den varme luften fra boligen din passerer gjennom disse hullene, tar det keramiske elementet til seg- og holder på denne varmen. Når den kalde luften fra utsiden suges inn i romventilatoren, blir den varmet opp av det keramiske elementet.
På den måten får du ventilert ut radon, CO2, allergener og støvpartikler fra inneklimaet ditt, og erstattet det med ny frisk luft fra utsiden, uten et stort varmetap som gjør at du “fyrer for kråka”. På den måten får du et bedre inneklima.
De beste modellene på markedet, varmegjenvinner opp til 95% av varmen i boligen under optimale forhold, og har et pollenfilter som renser luften utenfra for pollen, svevestøv og andre støvpartikler du ikke ønsker å dra inn.
Husk at en romventilator primært beholder varmen du har inne i boligen, men den tilfører ikke noe mer varme med mindre det er varmere uten enn inne. Hvis du ønsker å tilføre varme uavhengig av temperaturen ute, burde du investere i en varmepumpe.
Hvordan fungerer en romventilator?
Velg riktig romventilator
For å vurdere hvorvidt en romventilator er verdt pengene, ser jeg på en sammensetning av flere egenskaper opp mot prisen på produktet, og sammenligner produktet med andre modeller i ulike prisklasser.
Kapasitet
Noe av det første jeg ser på er hvor stor kapasitet romventilatoren er, målt i kubikkmeter per time (m3/t). En romventilator som flytter mer luft per time, kan brukes i større rom. Noen er dessverre litt vel optimistiske, og skryter på seg høyere kapasitet enn det viftekapasiteten (m³/t) tilsier.
Dette er synlig når man sammenligner to modeller som begge flytter 50 m³/time, men den ene kan brukes i rom opp til 15 kvm, mens den andre kan brukes i rom opp til 40 kvm. Flexit er én av få forhandlere som du kan stole på at opplyser om forventet og realistisk kapasitet.
Med det sagt så kan det være tilfeller der to modeller med samme viftekapasitet (m³/time) presterer ulikt i like store rom, for eksempel hvis den ene har mulighet for et tettere pollenfilter som tilvalg, da dette reduserer effekten med ca. 30%.
Jeg regner alltid ut anbefalt romstørrelse basert på viftekapasiteten, for å unngå at du kjøper en modell jeg har anbefalt, som viser seg å ikke fungere i rommet du har montert den.
Husk også at en romventilator er mer effektiv i mindre rom, og sjeldent i større rom enn 15 kvm. De fleste oppholdsrom er som regel større enn dette, og følgelig er det ofte anbefalt å kjøpe to enheter for optimal effekt. En annen fordel med å kjøpe to kraftige modeller, er at du får balansert ventilasjon uten undertrykk i boligen.
Varmegjenvinning
For å unngå at store deler av varmen inne i boligen går tapt når luften blåses ut, er det viktig å ha det vi kaller for “varmegjenvinning”. De beste modellene på markedet slik som Arida og Flexit, kan under optimale forhold beholde opp til 95% av varmen, med et minimalt varmetap på 5%.
Det som gjør det unødvendig vanskelig er at Flexit kaller dette for “varmegjenvinning”, mens Arida kaller det for “ventilasjon”. Det Flexit kaller for “ventilasjon”, kaller Arida for “tilførsel/avtrekk”.
Når du bruker modus for varmegjenvinning vil romventilatoren fylles med 50% varm luft, og 50% ny luft, mens i ventilasjonsmodus fylles ventilatoren med 100% av luften fra boligen, og 100% av luften fra utsiden.
Det er årsaken til at romventilatoren kan brukes i større rom uten å tenke på varmetap, som man ofte gjør på soverommet når man vil ha det kjøligere.
For å gjøre det enkelt i denne artikkelen, kaller jeg det for “med” og “uten” varmegjenvinning.
Lydnivå
Noe av det viktigste med en romventilator er hvor mye lyd den produserer, da dette er den desidert vanligste årsaken til negative produktomtaler, i likhet med mange andre husholdningsprodukter vi har i oppholdsrom.
Det er helt avgjørende at romventilatoren oppleves som stillegående på laveste nivå, og her er det store forskjeller blant de ulike modellene. For kun et par tusen ekstra kan du få en dobbelt så stillegående romventilator, som er helt avgjørende spesielt på soverommet.
Husk at 6 desibel er en dobling eller halvering av lydnivå, og at oppfattelsen av lyd er veldig individuelt. De beste modellene på markedet har et lydnivå fra 10 dB på laveste effekt.
Filter
Selv om en romventilator har et grovmasket forfilter, og i noen tilfeller et finmasket pollenfilter, kan det ikke sammenlignes, eller erstatte vanlige luftrensere.
En romventilator med et grovmasket forfilter vil likevel forbedre inneklimaet ved å redusere skadelige stoffer som CO2 og radon, i tillegg til å redusere den relative luftfuktigheten inne.
Modeller som også har et finmasket pollenfilter vil også rense luften for allergener, støv, virus og bakterier. Slike filtre reduserer også kapasiteten med ca. 30%.
WiFi
Romventilatorer som kan kobles til og betjenes fra mobilen pleier å by på flere muligheter, slik som Arida 160 WiFi.
Du kan for eksempel sette den til å suge inn friskluft kl 22:30 rett før du skal legge deg, for så å skru seg av i 15 min, deretter 15 min med utblåsing som skaper undertrykk i rommet, noe som gjør at varmen fra huset tvinges inn på soverommet og varmer det opp igjen.
Deretter kan du sette på en time med varme-veksling for eksempel. På den måten opprettholder du både perfekt luftkvalitet og temperatur på soverommet igjennom natten.
Montering
Ettersom du får best effekt ved å installere flere enheter, såkalt balansert ventilasjon, er det viktig at det er enkelt å seriekoble flere romventilatorer sammen. Hvis du har en kraftig nok WiFi-router, er det anbefalt å kjøpe en modell med trådløs seriekobling. Ellers kan du seriekoble med kabel.
Hvis du bor i deler av Norge hvor det kan bli veldig kaldt om vinteren, er det viktig å kjøpe en romventilator som fungerer i det klima. De fleste modeller fungerer ned til minus -20°C, mens de beste fungerer helt ned til minus -30°C.
Hvis du har en eksisterende ventilasjonskanal i veggen beregnet til Ø100, kan du enkelt installere romventilatoren såfremt den også er Ø100. Hvis du har et hull på Ø160, må du kjøpe tilsvarende modell.
Det er også viktig at du sjekker hvor tykk ytterveggen din er, for å være sikker på at modellen du kjøper, faktisk passer i din bolig. Ta kontakt med fagfolk om du er usikker.
Fordeler med romventilator
-
Varmegjenvinning
-
Mindre kondens
-
Friskere luft
Arida Venti 160 WiFi
Ting å tenke på
🔻 Pollen + G3-filter
🔻 Dimensjon: Ø160
🔻 Middels lydnivå
Viktigste egenskaper
✔️ Areal: 10 (20) kvm
✔️ Lyd: 19-33 dBA
✔️ Styring med app
✔️ Min. varmetap: 7%
✔️ Trådløs seriekobling
Arida Venti 160 WiFi er kåret til testvinner som markedets beste romventilator, i denne prisklassen. Den har et godt forhold med høy kapasitet, lavt lydnivå fordelt på laveste nivå, og minimalt med varmetap. Den har også et dedikert pollenfilter, i tillegg til et standard G3 luftfilter.
Du kan styre og seriekoble romventilatoren trådløst (WiFi) med flere enheter direkte på mobilen. Fjernkontroll følger også med. Videre kan den også brukes i nesten alle Nordiske klima, og den er spesielt enkel å montere hvis du har en vifte kanal i husveggen fra før.
Ting å tenke på: Hvis du skal seriekoble to eller flere enheter så kan du kun gjøre det trådløst, og da krever det en kraftig internett router som holder signalet. Laveste hastighet på nivå har også dobbelt så høyt lydnivå sammenlignet med Arida 100RE og Flexit Roomie.
Kapasitet
Forhandlere bruker ulike ord for varmegjenvinning og ventilasjon. For å gjøre det enkelt, kaller jeg det for “med” og “uten” varmegjenvinning, der sistnevnte betyr at romventilatoren kun trekker luften ut- og inn tilsvarende vanlig ventilasjon.
Hvis du skal bruke romventilatoren med varmegjenvinning kan den flytte 10 til 25 m³ per time, som tilsvarer at den kan brukes i rom på 4 - 10 kvm.
Hvis du bruker modusen for kun ventilasjon flytter den mellom 20 til 50 m³/t (60 m³/t i boost-modus), som fungerer i rom fra 8 til 20 kvm.
Med varmegjenvinning: 4 - 10 kvm
(10 / 20 / 25 m³/t)Uten ventilasjon: 8 - 20 kvm
(20 / 40 / 50 / 60 m³/t)
Lydnivå
Arida 160 WiFi har 3 hastigheter som varierer fra 19 til 33 dB i lydnivå. For en så bra, og tilnærmet komplett romventilator til denne prisen, er det å anse som svært stillegående.
Nivå 1: 19 dB (10 (20*) m³/t)
Nivå 2: 25 dB (20 (40*) m³/t)
Nivå 3: 33 dB (25 (50*) m³/t)
*Tallene i (parentes) tilsvarer kapasiteten uten varmegjenvinning.
Hvis lav lyd er viktigere enn et pollenfilter, samt trådløs styring og seriekobling, er Arida 100RE dobbelt så stille.
Funksjoner
Romventilatoren har flere praktisk funksjoner som ikke er så vanlig å se i denne prisklassen, slik som mulighet for å styre koble den til WiFi-nettverket hjemme for så å styre den fra mobilen.
I tillegg til å ha et forfilter som renser luften for litt større støvpartikler, har den også en finere pollenfilter for å samle urenheter som svevestøv, pollen, og andre luftbårne allergener.
Det er verdt å merke seg at et finere pollenfilter reduserer luftstrømmen med ca. 30% sammenlignet med tilsvarende modeller uten et slikt filter, fordi det er vanskeligere for luften å trenge gjennom.
Kapasiteten til Arida 160 WiFi er forøvrig målt til 25 og 50 m³/t inkl. pollenfilter, som er veldig bra.
Under optimale forhold vil romventilatoren produsere tilnærmet optimal varmegjenvinning, med kun et varmetap på minimum 7%. Til sammenligning har den beste modellen fra Flexit et varmetap på kun 5%.
Hvis du vil ha en romventilator med fuktstyring, kjøp Arida 100RE.
Montering
Testvinneren Arida 160 WiFi er laget for å gjøre installasjonen enkel og brukervennlig. Romventilatoren er enkel å montere på kort tid uten behov for spesialverktøy eller ekspertise, så fremt det allerede er en ventilasjonskanal i veggen.
Denne modellen er kun tilgjengelig med rør dimensjon på Ø160, mens hullet i veggen skal være på mellom 165 - 170 mm. Tykkelsen på ytterveggen av boligen din kan være mellom 280 - 470 mm, og hvis du kjøper et forlengerrør, kan tykkelsen være opp til 600 mm.
Romventilatoren fungerer i temperaturer fra 50°C og helt ned til minus -20°C. Bor du i områder der det kan bli kaldere, kjøp Arida 100RE.
Arida 100RE
Ting å tenke på
🔻 Uten ventilasjon
🔻 Har ikke WiFi
🔻 Kablet seriekobling
🔻 Kun G3-filter
🔻 Dimensjon: Ø100
Viktigste egenskaper
✔️ Areal: 12 kvm
✔️ Lyd: 13-37 dBA
✔️ Veldig stillegående
✔️ Fjernkontroll
✔️ Fuktstyring
✔️ Min. varmetap: 7%
Arida 100RE er kåret til testvinner blant markedets mest stillegående romventilatorer med varmegjenvinning, i forhold til pris. Den er faktisk dobbelt så stillegående sammenlignet med Arida 160 WiFi på laveste nivå. Den har også mulighet for fuktstyring fra fjernkontrollen.
Romventilatoren kan brukes i alle Nordiske klima da den fungerer helt ned til minus -30°C, noe de aller færreste klarer.
Ting å tenke på: Arida 100RE har kun varmegjenvinning, uten mulighet for ventilasjon/avtrekk, eller WiFi styring og seriekobling. Flere enheter må derfor kobles med kabel. Det følger ikke med noe pollenfilter som renser luften bedre.
Alternativ: Denne modellen har en dimensjon på Ø100 med en effekt på maks 30m²/t, men den er også tilgjengelig i en dobbelt så kraftig modell med navn Arida 160RE, uten at den koster veldig mye mer. Den har en dimensjon på Ø160. Husk at stikkontakt ikke medfølger.
Kapasitet
Noen forhandlere bruker ordet “varmegjenvinning” og “ventilasjon” på ulike måter, som gjør det unødvendig forvirrende. For å gjøre det enkelt, kaller jeg det for “med” og “uten” varmegjenvinning.
Som nevnt har modellene Arida 100RE og Arida 160RE kun modus for varmegjenvinning. Det betyr at disse modellene primært skal brukes om vinteren. Dersom du ønsker en modell som kun brukes til å ventilere ut dårlig luft, med ny frisk luft utenfra, kjøp Arida 160 WiFi, eller Flexit Roomie.
Med en luftstrøm fra 5 m³/t, til maksimalt 30 m³/t, er det anbefalt å bruke romventilatoren i rom opp til maksimalt 12 kvm. Bruker du den i mindre rom vil den naturlig nok ha bedre effekt.
Med varmegjenvinning: 2 - 12 kvm
(5 / 10 / 20 / 30 m³/t)Denne modellen har ikke ventilasjon uten varmegjenvinning
Det laveste nivået med 5 m³/t skal primært brukes som et alternativ om natten.
Lydnivå
Arida 100RE har totalt 4 hastigheter der den laveste er til bruk om natten. Noe av det jeg liker best med denne romventilatoren, er at også nivå 2 er veldig stillegående.
Natt 1: 10 dB (5 m³/t)
Nivå 2: 16 dB (10 m³/t)
Nivå 3: 28 dB (20 m³/t)
Nivå 4: 36 dB (30 m³/t)
Den er faktisk hele 50% mer stillegående på nivå 2, enn å bruke Arida 160 WiFi på nivå 1.
Funksjoner
Selv om denne romventilatoren ikke har like mange praktiske funksjoner som våre to andre testvinnere, så er den ikke langt unna. Det viktigste med disse modellene (100RE og 160RE) er uansett at de er veldig stillegående.
Romventilatoren har et grovt forfilter som renser luften for større partikler i luften. Det følger ikke med et pollenfilter.
Du kan aktivere natt modus som fungerer utmerket om natten uten å støye mer enn 10 dB, spesielt egnet for deg med hyperakusis.
Hvis du har hyperakusis i kombinasjon med tinnitus (slik jeg har), kan det være en fordel å øke hastighet og lydnivå. Hyperakusis betyr at du hører og plages av lyder mer enn andre.
Andre praktiske funksjoner er timer boost som lar deg aktivere nivå 4 i en tidsbegrenset periode, f.eks. når du er ute å handler eller går deg en tur. Du kan også regulere fuktigheten med fuktstyring over tre ulike nivå.
Det følger også med en fjernkontrollen som lar deg endre og tilpasse alle de nevnte funksjonene, inkludert hastighet. Du får også beskjed om når du må bytte G3-filteret, og du kan sette opp ulike program for balansert ventilasjon avhengig av hvor mange enheter du har.
Under optimale forhold vil romventilatoren produsere tilnærmet optimal varmegjenvinning, med kun et varmetap på minimum 7%. Til sammenligning har den beste modellen fra Flexit et varmetap på kun 5%.
Montering
Testvinneren Arida 100RE er enkel å installere, også for personer som ikke kan skryte på seg for å være handy. Du trenger heller ikke spesialverktøy, så fremt det en eksisterende ventilasjonskanal i veggen fra før.
Denne modellen (100RE) har en rørdimensjon på Ø100, mens diameteren på hullet i veggen skal være mellom 105 og 110 mm. Ytterveggen kan være mellom 250 til 500 mm, men dersom veggen er tykkere, kan du kjøpe et forlengelsesrør inntil 700 mm.
Romventilatoren fungerer i temperaturer fra 50°C og helt ned til minus -30°C, som gjør at den kan brukes i alle Nordiske klima.
Flexit Roomie WiFi v2
Ting å tenke på
🔻 Trådløs seriekobling
🔻 G3-filter
🔻 Pollenfilter tilvalg
🔻 Hastighet: 3 nivå
🔻 Dimensjon: Ø160
Viktigste egenskaper
✔️ Areal: 10 (20) kvm
✔️ Lyd: 12-34 dBA
✔️ Veldig stillegående
✔️ Styring med app
✔️ Min. varmetap: 5%
✔️ Pollenfilter tilvalg
Flexit Roomie WiFi v2 er kåret til testvinner som den beste og mest komplette romventilatoren i forhold til pris. Den har både høy kapasitet kombinert med lavt lydnivå, samt trådløs styring og seriekobling, og minimalt varmetap under optimale forhold.
Videre kan du kjøpe et pollenfilter som tilvalg for å rense luften for små støvpartikler, og du kan sette opp ulike program for balansert ventilasjon i appen på mobilen.
Ting å tenke på: Jeg skulle ønske meg at pollenfilteret alltid fulgte med, og ikke kun var et tilvalg. For å koble sammen flere enheter gjøres dette trådløst, og da burde du ha en kraftig internett-router. Modellen er også kun tilgjengelig med Ø160. Husk at stikkontakt ikke medfølger.
Kapasitet
Norske forhandlere bruker ordet “varmegjenvinning” og ren “ventilasjon” på litt ulike måter, muligens for å skille seg ut, eller fordi de mener at orden ventilasjon ikke er beskrivende nok. I denne artikkelen gjør jeg det enkelt, å kaller det for “med” og “uten” varmegjenvinning.
Testvinneren Flexit Roomie WiFi v2 har i likhet med Arida 160 WiFi, to moduser der du kan velge mellom varmegjenvinning som ofte brukes i fyringssesongen for å ikke “fyre for kråka”, og kun ventilasjon uten varmegjenvinning som ofte brukes om sommeren.
Med varmegjenvinning: 3 - 10 kvm
(8 / 15 / 25 m³/t)Uten varmegjenvinning: 6 - 20 kvm
(15 / 30 / 50 m³/t)
Når du bruker romventilatoren med varmegjenvinning, har den en kapasitet fra 8 til 25 m³ per time, som tilsvarer et bruksareal fra 3 til 10 kvm.
Når du bruker romventilatoren uten varmegjenvinning, har den en kapasitet fra 15 til 50 per time, som betyr at du kan bruke den i rom fra 6 til 20 kvm.
Lydnivå
Flexit Roomie WiFi v2 har 3 hastigheter fordelt over tre nivå, der nivå 1 har 12 dB, mens nivå 2 har 23 dB, og nivå 3 har 34 dB.
Ettersom oppfattelsen av lyd er veldig individuelt, spesielt for personer med og uten hyperakusis, vil noen kun klare å sove når romventilatoren på soverommet brukes på laveste nivå, mens andre kan klare å sove med nivå 2.
Natt 1: 12 dB (8 (15*) m³/t)
Nivå 2: 23 dB (15 (30*) m³/t)
Nivå 3: 34 dB (25 (50*) m³/t)
Tallene i (parentes) tilsvarer kapasiteten uten varmegjenvinning.
Nå skal det nevnes at denne romventilatoren er veldig kraftig på nivå 1, og følgelig kan det være at det vil skape god nok ventilasjon for de fleste, med mindre soverommet er veldig stort. I så tilfelle kan det være fornuftig å kjøpe to enheter for å oppnå balansert ventilasjon.
Funksjoner
Noe av det som gjør Flexit Roomie WiFi v2 så unik, er at den har veldig god kapasitet, veldig lavt lydnivå, i tillegg til at det er godt utstyrt med andre egenskaper og funksjoner. Under optimale forhold har den også litt bedre varmegjenvinning opp til 95%, som gir et minimalt varmetap på 5%.
Den har blant annet WiFi som lar deg både seriekoble flere enheter trådløst istedenfor å bruke kabel, i tillegg til å kunne koble romventilatoren trådløst til mobilen via WiFi-nettverket ditt hjemme.
Med appen på mobilen kan du sette opp flere enheter for balansert ventilasjon, og lage ulike tidsstyrte programmer med og uten varmegjenvinning, f.eks. for å få et bedre inneklima når du sover, eller når hunden er alene hjemme mens du er på jobb.
De fleste romventilatorer på det norske markedet har en grovt G3-filter, også kjent som forfilter, men du kan også få kjøpt et finere pollenfilter som tilvalg for å rense 99% av mindre støvpartikler i luften. Dette monterer du enkelt ved å ta av innedelen for så å føre filteret inn i røret i veggen.
Hvis du ønsker å kunne måle fuktigheten- og ha muligheten til å tilpasse effekten på romventilatoren automatisk, må du kjøpe en separat fuktføler (pris ca. 1200,-) fra Flexit. Fordelen med dette er å kunne måle fuktigheten andre plasser enn der romventilatoren er montert.
Alternativt kan du kjøpe modellene Arida 100RE og Arida 160RE som har dette integrert, men da får du ikke målt fuktigheten andre plasser enn i nærheten av romventilatoren.
Eneste fordelen med å kjøpe det separat er at du kan måle fuktigheten andre plasser enn der romventilatoren er montert. Men samtidig kan du kjøpe
Montering
Testvinneren Flexit Roomie WiFi v2 er i likhet med de fleste andre romventilatorer, veldig enkle å installere. Hvis du ikke har en luftkanal i veggen fra før, er det best å overlate arbeidet til en kyndig montør.
Denne modellen er kun tilgjengelig med en dimensjon på Ø160, mens hullet i veggen må være mellom 310 til 500 mm. Romventilatoren fungerer i de fleste Nordiske klima fra 50°C og ned til minus -20°C. Dersom du bor i områder der det kan bli kaldere, kjøp Arida 100RE som fungerer ned til -30°C.
Hvordan montere romventilator?
De fleste romventilatorer er enkle å montere dersom du har en eksisterende ventilasjonskanal i veggen fra før. Hvis du må borre hull i veggen kan det være lurt å kontakte en kyndig montør.
Start med å fjerne ventilasjonsluken inne i boligen. Det kan være at du må skru ut fire skruer avhengig av hvordan type luke du har montert i veggen.
Deretter fjerner du ventilen i veggen ute før du vatrer opp og skrur fast utedelen med fire skruer.
Tilpass røret som tres inn i veggen og sørg for at det går litt ut på utsiden for at kondens ikke renner nedover ytterveggen, da dette kan dette fryse til når det blir kaldt.
Tre røret inn i veggen, og isoler godt med isolasjonsmateriale for å redusere varmetap.
Så er det på tide å vatre opp og montere bakplaten til innedelen som monteres på veggen inne.
Når det er gjort dytter du inn det keramiske elementet og pollenfilter i røret hvis du har det.
Til slutt fester du innedelen til dekselet på veggen. Dette klipser du på uten skruer.