Kjøkkenvifte test: De 12 beste (2024)

 
 

I vår kjøkkenvifte test har sett gjennom nesten alle kjøkkenvifter på markedet, og kåret 3 testvinnere i alle kategorier med totalt 12 testvinnere. Du finner en testvinner i ulike prisklasser avhengig av hvor mye du er villig til å betale- og type kvalitet du er ute etter.


Velg riktig kjøkkenvifte

Uansett hvilken type kjøkkenvifte du skal ha så er det noen utvalgskriterier vi mener du burde ta hensyn til for å avklare hvilken modell som dekker ditt behov best. Disse kriteriene er også utgangspunktet i våre vurderinger.

Kapasitet

Kapasiteten på en kjøkkenvifte omtales som luftstrøm målt i m3/t (kubikkmeter luft per time), og standarden måler kapasiteten gjennom en utluftingskanal på èn meter etterfulgt av en 90° knekk, pluss enda en meter.

Tidligere målte man luftstrømmen direkte ut fra motoren slik at den oppgitte kapasiteten på ventilatorer var vesentlig høyere før. Så hvis en kjøkkenvifte hadde oppgitt 900 m3/t før, så ville den i dag hatt ca. 600 m3/t.

Lydnivå

Lydnivå måles med desibel og 6 desibel er en dobling, eller en halvering av lydnivå. Til sammenligning så er en samtale mellom to personer på ca. 60 dB. Når du ser på en kjøkkenvifte så må du vurdere forholdet mellom lydnivå i forhold til kapasiteten.

Egenskaper

Flere kjøkkenvifter kommer med en funksjon hvor den kan kobles trådløst til platetoppen, slik at kjøkkenviften regulerer seg automatisk i henhold til platetoppen. Noen kommer også med mulighet for ettersug på 5 til 10 min på laveste nivå, slik at alt av lukt forsvinner.

Vi ser også på hvilke klassifiseringer som kjøkkenviften har i forhold til hydraulisk effekt, fettfilter, energiklasse og lys. Dette vises på energilappen hvor A er det beste, og G er det dårligste.

Motor

For enkelte kjøkkenvifter så kan du velge mellom intern eller ekstern motor. De fleste kjøper en vanlig vifte med integrert motor, men hvis du har mulighet til å plassere motoren eksternt så blir lydnivået vesentlig lavere.

Hvis du ønsker deg en vifte med ekstern motor så ta kontakt med leverandøren for de beste rådene. Denne kunnskapen er ofte mangelvare hos de fleste selgere i butikk.

Alle våre testvinnere er tradisjonelle vifter med intern motor for normal ventilasjon. (enkelte unntak for takintegrerte modeller).

Filter

Alle kjøkkenvifter har aluminiumfiltre også kalt for fettfilter og dette må ikke forveksles med kullfilter. Hvis du ikke har mulighet til å føre luften direkte ut av huset, så kan du sirkulere den i leiligheten gjennom et kullfilter inne i viften.

Noen leverandører tilbyr spesielle kullfiltre som har holder i flere år før du må skiftes ut, i tillegg til at du renser luften vesentlig bedre. Eksempler er BSH sine CleanAir moduler, og WITT sine plasmafiltre.

Design

Ettersom en kjøkkenvifte ofte har en sentral plassering på kjøkkenet så er designet viktigere enn en del andre hvitevarer. Vi foretrekker en glassplate i front med samme farge som skorsteinen, og helst med en skjult logo slik at viften matcher alle andre hvitevarer på kjøkkenet.

Ekstra tips

Hvis du bor i blokk eller leilighet så er det veldig vanlig med sentral- eller felles ventilasjon med en stor motor på loftet som er felles for alle enhetene i blokka. Slike løsninger leveres som regel fra Flexit, Villavent eller SystemAir.

Hvis du har en slik løsning så kan du ikke kjøpe en ventilator med egen motor, for da risikerer du å blåse matosen rett ut på badet eller til naboen. Kontakt vaktmesteren din før du kjøper ny, eller gå for en løsning med kullfilter og tett igjen hullet i veggen.


Integrert i skap

En kjøkkenvifte som er integrert i et skap (nederst til venstre), er mest kjent som ventilatorer med uttrekk. De kommer også med faste løsninger uten uttrekk, i tillegg til at noen kan monteres under skapet.

Fordelen med uttrekk er at de ofte er billigere, og det er enklere å bytte kullfilter dersom du skal ha en ventilator med kullfilter.

Dersom du bor i blokk, rekkehus eller lignende så er det ikke alltid at du får lov til å ha noe annet enn kullfilter avhengig av type ventilasjon som er installert fra før.

Montert på vegg

En kjøkkenvifte som monteres på veggen, er kanskje den mest populære typen ventilator dersom du har en litt åpen kjøkkenløsning uten for mange veggskap.

Man skiller mellom tradisjonelle (øverst til venstre), og skråstilte (øverst til høyre) ventilatorer.

Noen foretrekker de tradisjonelle fordi de ofte kan opplever som mer litt mer minimalistisk, sammenlignet med de som ser ut som en T opp-ned.

Fordelen med de skråstilte er at de sitter nærmere veggen, slik at det er lengre avstand mellom hodet ditt og selve ventilatoren. De skaper også overraskende nok mer oppdrift, og utsug fordi de er vertikale.

Montert i taket

En kjøkkenvifte som integreres i taket (nederst til høyre) koster kanskje litt mer enn det smaker for folk flest, men det åpner opp kjøkkenet på en helt unik måte.

Dette er en fantastisk løsning spesielt dersom du har en kjøkkenøy. Med en kjøkkenøy, og en kjøkkenvifte som monteres i taket så kan de i større grad inkludere deg i samtaler med familien mens du lager mat.

En annen tilsvarende løsning er å kjøpe en platetopp med integrert ventilator. Dette koster også en del, men det åpner opp kjøkkenet på en unik måte.