Tørketrommel Test: De 3 beste (2024)

Samletest av energivennlige tørketromler

I vår tørketrommel test har vi sammenlignet og vurdert alle tørketromler som er tilgjengelige på Prisjakt, inkludert et utvalg av modeller som ikke ligger på Prisjakt, men som selges av Elkjøp, Power, Komplett og Whiteaway. Vi oppdaterer testen løpende.

Vi har kåret 3 testvinnere fordelt mellom ulike prisklasser, som vi mener gir deg mest for pengene blant over 100 modeller. Ettersom vi vurderer nesten alle tørketromler på markedet er det ikke mulig å skrive om alle, og følgelig har vi begrenset oss til å skrive om de vi utnevner til testvinnere.

Hva er en god tørketrommel: Vi mener at en god tørketrommel skal ha varmepumpeteknologi fordi det bruker vesentlig mindre strøm. Tørketrommelen skal også ha en stor og skånsom trommel på minimum 112 liter uavhengig av kilo kapasitet. Alle våre testvinnere dette som minimumskrav.

  • I denne artikkelen henviser vi til forhandlere som tilbyr produktene vi skriver om, til markedets laveste pris i samarbeid med Prisjakt.no. Hvis du trykker på disse lenkene så tjener nettsiden (Anbefaler.com AS) penger, uavhengig av om du kjøper produktet eller ikke.

    Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.

Epoq EHP9W23

ehp9w23

Viktigste egenskaper:

✔️ Kapasitet: 9 kg (125 liter)

✔️ Tørkeevne: klasse B

✔️ Varmepumpeteknologi

✔️ Trommelbelysning

✔️ Utvidet garanti til 7 år

Ting å tenke på:

🔻 Billig konstruksjon

🔻 Uten selvrensende kondensator

🔻 Holdbarhet ca. 7 - 10 år

🔻 Pris ved vurdering: 7995,-

Epoq EHP9W23 er kåret til ny testvinner blant markedets billigste og beste tørketromler. Epoq får du kun kjøpt hos Elkjøp da dette er deres egen merkevare for kjøkken og utvalgte hvitevarer. Hvitevarene produseres i Kina, og er billige innstegsmodeller med gode spesifikasjoner.

Denne modellen har blant markedets desidert største trommel på hele 125 liter og tåler 9 kilo. Videre har den varmepumpeteknologi som reduserer strømforbruket med 60%, innvendig trommelbelysning, anti-krøll funksjon, ullprogram, og mye mer.

Ting å tenke på: Til tross for at maskinen har flere viktige og praktisk egenskaper, er den produsert for å være billig, med en forventet levetid opp til 10 år. Maskinen har heller ikke selvrensende kondensatoren så denne må du rense selv. Jeg savner også at den har en tørkeevne klasse A.

Annonse

Kapasitet

Som nevnt innledningsvis har tørketrommelen EHP9W23 fra Epoq en veldig stor trommel på hele 125 liter, og tåler en maksimal belastning på 9 kilo. Dette er veldig bra til å være så billig, og lar deg enten tørke mer av gangen, eller raskere.

For å tørke en standard 90x200 dyne, dersom du ønsker å gjøre det i tørketrommelen, trenger du minimum 120 liter for et optimalt tørkeresultat. Med denne tørketrommelen kan du også tørke en 90x220 dyne.

Tørkeevne

Denne tørketrommelen har en tørkeevne klasse B, som betyr at tørkesensoren er litt mindre presis enn maskiner med tørkeevne klasse A. I praksis betyr det at tøyet fortsatt kan være litt fuktig etter programmet er ferdig. Det finnes heldigvis løsninger på dette.

Jeg har selv en tørketrommel med samme tørkeevne (litt mindre trommel), og løsningen er å ikke fylle trommelen med mer tøy enn ca. 60% til 70% av trommelens volum. Hvis du i tillegg bruker et par tørkeballer (ikke tennisballer!) får du et enda bedre resultat.

Denne modellen har også varmepumpeteknologi som gjør at maskinen bruker mindre strøm, i tillegg til at den tørker tøyet på lavere temperaturer som igjen behandler tøyet mer skånsomt.

Temperaturen i en tørketrommel med varmepumpe tørker tøyet på ca. 50 °C som lar deg tørke nesten alle typer klær, samtidig som det forhindrer overtørking og krymping.

Programmer

Tørketrommelen har 14 praktiske programmer for de aller fleste behov, inkludert ullprogram. Den er dessverre ikke Woolmark-godkjent, så unngå å tørke de fineste ullplaggene du har.

Egenskaper

Tørketrommelen er også å anse som svært stillegående (65 dB) med et innvendig lys i trommelen som gjør det enklere å plukke ut plaggene du ønsker, som er en undervurdert funksjon.

Dette er en kondenstrommel som må tømmes manuelt, men du kan koble til en medfølgende kondensslange og stille maskinen til å tømme kondens vannet direkte i avløpet til vaskemaskinen.

Ellers har testvinneren fra Epoq en anti-krøll funksjon som kan aktiveres og gjør at trommelen fortsetter å snurre innimellom etter endt program slik at tøyet ikke krøller seg.

Konkurrenter

Elektronikkforhandleren Power selger også tørketromler under eget merkenavn (Point), og har to modeller i ca. samme prisklasse.

Det er litt vanskelig å se hva som skiller de to bortsett fra energiklasse. EHP9W23 fra Epoq er like energieffektiv som Point sin dyreste modell, og er også børsteløs, noe ingen av Point modellene er. Fordelen med Point-modellene er at de har oppfriskningsprogram med damp.

Annonse

LG RV9DN9029B

Tørketrommel LG RV9DN9029B er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Kapasitet: 9 kg (122 liter)

✔️ Tørkeevne: klasse A

✔️ Varmepumpeteknologi

✔️ Selvrensende kondensator

✔️ Trommelbelysning

Ting å tenke på:

🔻 Uten damp oppfriskning

🔻 Holdbarhet mellom 10 - 15 år

🔻 Pris ved vurdering: 13999,-

Den nye tørketrommelen RV9DN9029B fra LG er kåret til ny testvinner blant markedets litt bedre modeller, men denne er faktisk så bra at den kunne vært likestilt med den desidert beste fra Miele.

Testvinneren har en veldig stor trommel som lar deg tørke mer tøy, raskere, og med varmepumpeteknologi som bruker mellom 40-60% mindre strøm. Med sensortørking og tørkeevne klasse A er tøyet helt tørt etter endt program.

Ting å tenke på: Tørketrommelen har ikke et eget damp program, men det er uansett best å bruke på vaskemaskiner. Maskiner fra LG er produsert med en forventet levetid på mellom 10 til 15 år, så for deg som vil ha enda bedre kvalitet anbefaler vi å gå for testvinneren fra Miele.

Annonse

Kapasitet

Testvinneren RV9DN9029B fra LG har en kilo-kapasitet på 9 kilo, et volum på 122 liters, og en maskin-dybde på 66 cm. Med en så stor trommel kan du tørke mer tøy av gangen sammenlignet med andre modeller, eller raskere så lenge du aldri fyller trommelen med mer enn 60 - 70% av volumet.

Husk at den vanligste feilen folk flest gjør når det kommer til bruk av tørketromler, er å overfylle trommelen med for mye tøy slik at det aldri blir tørt. Det må være tilstrekkelig med varm luft til å sirkulere rundt og gjennom tøyet for at det skal bli tørt.

Tørkeevne

Tørketrommelen har en tørkeevne med klasse A, som er noe av det viktigste for en tørketrommel, fordi det sentrale er at tøyet skal bli helt tørt. Modeller med klasse B vil som regel fortsatt ha litt fuktighet i tøyet etter endt program fordi sensoren ikke er like presis.

Den har også varmepumpeteknologi som er en forutsetning for de beste modellene på markedet. Dette betyr at den tørker på lavere temperaturer som er mer skånsomt for tøyet, i tillegg til at de bruker vesentlig mindre strøm.

Programmer

Tørketrommelen har følgende programmer: Bomull+, Bomull, Mix, Syntetisk, Håndklær, Allergi, Skånsom, Ull, Treningstøy, Hurtig 30 min, Tørkehylle, Varm luft, og nedlastbare programmer.

Her er litt kort informasjon om de viktigste programmene.

  • Bomull: Dette programmet er til tørking av alle normale artikler slik som bomull, sengetøy, skjorter, bukser eller blandede innlastinger, unntatt skjøre tekstiler slik som ull eller silke. Tåler 9 kilo.

  • Ull: Denne maskinen har et eget ullprogram som du kan bruke til å tørke krympbare ull- eller håndvaskbare artikler som trenger omhyggelig behandling, og maks 1 kilo.

  • Hurting 30’: Bruk dette programmet for å tørke lette eller små artikler (opptil 3 artikler), og maks 1 kilo.

Maskinen har reverserende trommelgang når du bruker ullprogrammet.

Egenskaper

Tørketrommelen har selvrensende kondensator så du slipper å rengjøre den en gang i måneden.

Modellen har også en anti-krøll funksjon som gjør det mulig å redusere krøller som dannes når tøyet ikke blir tatt ut umiddelbart etter at tørkesyklusen er ferdig. Du må aktivere funksjonen før programstart.

Istedenfor å måtte tømme kondens beholderen, så følger det med en kondensslange som du kobler på for å føre kondensen direkte til avløpet. Trommelen har også LED belysning, og er ca. 50% så stillegående som 95 % av konkurrerende modeller med 62 desibel.

Maskinen har også dobbelt lofilter, trommelbelysning, reversibel dør, A+++ energiklasse, utsatt start, program for trommelpleie og rens av kondensator, mulighet til å laste ned programmer med WiFi, smart-diagnose, og mye mer.

Annonse

Miele TEF775WP

Tørketrommel Miele TEF775WPNDS er testvinner

Viktigste egenskaper:

✔️ Kapasitet: 8 kg (120 liter)

✔️ Tørkeevne: klasse A

✔️ Varmepumpe

✔️ Wash2Dry

Ting å tenke på:

🔻 Ikke selvstendig ullprogram

🔻 Pris ved vurdering: 17999,-

TEF775WP fra Miele er kåret til testvinner som den beste tørketrommelen i forhold til pris. Den har markedets største trommel som både er ekstremt skånsom mot klærne og veldig presis hva gjelder tørkeevne. Den har alle funksjoner du trenger, pluss et par du ikke visste at du trengte.

Tørketrommelen har fått en poengscore på 97 av 100, som er det beste i denne prisklassen.

Ting å tenke på: Det eneste vi savner på denne tørketrommelen er et selvstendig ullprogram, foruten “Finish-Ull” programmet som mykner opp tøyet før du må lufttørke det på vanlig måte på stativ. Det er for øvrig den mest skånsomme måten å behandle ull på.

Annonse

Kapasitet

Testvinneren TEF775WP fra Miele har en kapasitet på 8 kilo og 120 liters trommel som er markedets største trommel. Dette gir deg en stor fordel ved at tøyet blir raskere tørt, eller at du får plass til mer.

Tørkeevne

Tørketrommelen fra Miele har både tørkeevne klasse A, men vi opplever også at tørke-sensoren til Miele er vesentlig mer presis sammenlignet med de fleste konkurrenter på markedet (basert på egen testing i butikk).

Miele maskinen har så klart varmepumpeteknologi som er en forutsetning for de beste modellene på markedet. Dette betyr at den tørker på lavere temperaturer som er mer skånsomt for tøyet, i tillegg til at de bruker vesentlig mindre strøm.

Programmer

Hvis du har en Miele vaskemaskin med Wash2Dry kommer du nok til å bruke dette programmet på tørketrommelen oftest. For å kunne bruke funksjonen må produktene være registrert i Wifi-nettverket ditt.

Wash2Dry programmet henter automatisk programmet fra vaskemaskinen, gitt av vaskemaskinen også har Wash2Dry. På denne måten velger maskinen alltid det beste programmet for tøyet ditt.

Hvis du ikke har en Miele vaskemaskin med Wash2Dry så anbefaler vi å velge vanlig Bomull programmet så gjør tørketrommelen jobben selv. Men innimellom vil du nok også bruke følgende programmer.

Programmet DryCare 40 er et tilleggsprogram som tørker alle tekstiler (ikke ull / silke) som kan vaskes på 40 °C eller høyere der tøyet blir tørket skånsomt ved ekstra lav temperatur.

Tørketrommelen har ikke et eget selvstendig ull program, men bare et Finish-Ull program som mykner opp tøyet. Når programmet er ferdig må du ta ut tøyet å tørke det på vanlig måte.

Express og Lettstelt er de to hurtigprogrammene der express kan tørke opp til 4 kilo på 100 minutter, og lettstelt opp til 4 kilo på 66 minutter. Les mer om dette i bruksanvisningen.

Alle programmene er: Bomull, bomull-eco, lettstelt, finvask, skjorter, finish ull, express, impregnering, sengetøy, lufting varm/dryFresh.

Egenskaper

Som de beste tørketromlene på markedet har også denne modellen en børsteløs motor. Dette er et tegn på kvalitet, og sannsynligheten for at du må bytte ut deler til maskinen over tid er relativt liten. Maskinen er tross alt testet for 20 års levetid.

Hvis du har startet tørkeprogrammet, men du har glemt en skjorte, bukse eller annet, så har maskinen en funksjon som heter AddLoad, hvor du kan stoppe maskinen for å legge inn det du glemte, for å starte maskinen igjen.

Dersom du ikke tar ut tøyet umiddelbart etter tørkeprogrammet er avsluttet, sørger anti-krøll funksjonen for at tøyet ristes opp med jevne mellomrom for å unngå krøller.

Når du åpner døren så lyses trommelen opp med LED belysning. Selv opplever jeg at dette som svært praktisk (på min maskin med denne egenskapen) når jeg skal sortere hvilket plagg jeg skal ta ut av trommelen.

Kondensvannet kan også føres via en slange (medfølger) direkte i vasken eller i vannlåsen. Maskinen er også å anse som stillegående med et lydnivå på 64 desibel (gjennomsnittet er 65 dB).

I Miele sine tørketromler med varmepumpe så beskyttes varmeveksleren med et effektivt filtersystem og det trenger derfor ikke å rengjøres, tilsvarende som Bosch og Siemens sine selvrensende kondensator. Alt du trenger å gjøre, er å støvsuge filteret på utsiden.



Velg riktig tørketrommel

Vi har laget en oversikt over de viktigste egenskapene vi mener at alle burde ta hensyn til når de skal vurdere en ny tørketrommel. Dette er også utgangspunktet vårt for å finne de modellene vi mener er de beste, i forhold til pris.
Tørketrommel med utlufting

Utlufting

Tørketrommel med utlufting får du nesten ikke tak i lenger ettersom produsentene ikke produserer dem lenger, fordi de blant annet bruker ekstremt mye mer strøm sammenlignet med kondenstørketromler - med eller uten varmepumpeteknologi.

De er avhengige av at kondensen føres ut av huset gjennom en ventilasjonskanal som monteres i veggen. Vi anbefaler ikke å kjøpe en utluftingstrommel.

Tørketrommel med kondens

Kondens

En tørketrommel med kondens vil i motsetning til utluftingstrommelen lagre kondensen i en beholder, i tørketrommelen som du tømmer jevnlig.

På de fleste kondenstromler så kan du koble kondensbeholderen direkte til avløpet på badet, slik at du aldri trenger å tenke på å tømme kondensbeholderen.

En kondenstørketrommel bruker også mye mindre strøm, spesielt hvis du investerer i en tørketrommel med varmepumpeteknologi. Det reduserer strømforbruket med ca. 40% til 60%.

Kapasitet

Når en butikk reklamerer for tørketromler skriver de nesten alltid utelukkende om kilo kapasitet, men det har ingenting å si hvis trommelen ikke er stor nok. Følgelig anbefaler jeg at du heller ser etter volum målt i liter.

Desto mer varm luft som er i kontakt med tøyet, jo raskere tørker det. Her er det altså viktigere å se på hvor stort volum maskinen har, og ikke antall kilo.

En gjennomsnittlig tørketrommel har et volum på mellom 112 til 120 liter, altså det dobbelt av en vaskemaskin. En tørketrommel med vaskemaskin produseres også med samme størrelse på trommelen som vaskemaskiner, ca. 60 liter.

Tørkeevne

Tørkeevnen til en tørketrommel måles med en skala fra A, B og til C - hvor A er det beste. En tørketrommel med tørkeevne klasse A vil som regel tørke tøyet helt tørt etter endt tørkeprogram. En maskin med klasse B vil ofte ha litt restfuktighet igjen.

Det er viktig at du ikke overbelaster tørketrommelen ved å legge mer tøy i trommelen slik at det overstiger mer enn 70 % av volumet i maskinen. Trommelen må ha nok varm luft til å bevege seg fritt i- og rundt tøyet for å tørke det godt nok.

Strømforbruk

Tradisjonelle tørketromler er den typen hvitevare som bruker mest strøm. Hvis du derimot kjøper en tørketrommel med varmepumpeteknologi, bruker de mellom 40 til 60% mindre strøm. Kjøp derfor alltid en tørketrommel med denne teknologien.

Varmepumpeteknologi fungerer slik at fuktigheten i luften fjernes med en fordamper, slik at temperaturen i tørkeprosessen kan senkes. Dermed blir tørkingen mer skånsom for tøyet uten at det går ut over tørkekapasiteten eller effektiviteten.

På denne måten holdes både energiforbruket og kostnadene nede. Kjøper du en tørketrommel med varmepumpe teknologi så får du garantert en tørketrommel som bruker mindre strøm.

Programmer

Programmer på en tørketrommel er ikke like viktig som på en vaskemaskin, men vi ser likevel på det. Vi ser på hvorvidt maskinen har praktiske og raske programmer som kan tilpasses ulike typer tøy.

Egenskaper

De to viktigste egenskapene vi anbefaler at du ser etter hvis du er villig til å betale litt mer for en god tørketrommel, er en tørketrommel med børsteløs motor og “Woolmark” sertifisering for å tørke ull som bare skal håndvaskes.

Enkelte modeller kommer med en kurv som du kan montere på innsiden av trommelen, som gjør at du kan tørke sko, ull, og andre plagg uten at det sliter på verken tøyet eller trommelen.

Hvis du har en tørketrommel med anti-krøll funksjon, som automatisk aktiveres når programmet er ferdig, for å hindre at tøyet krøller seg, som oftest opptil 120 minutter etter endt program.


Tidligere testvinnere

- Miele TSF663WP

- Electrolux EW9H868D9

- Beko DS9414CX2

- Gorenje DE82G

- Bosch WTX8HKL9SN