Robotstøvsuger Test: De 3 beste (2025)

I vår robotstøvsuger test kan du lese om tre av markedets beste modeller med lade og tømmestasjon i ulike prisklasser

I vår robotstøvsuger test kan du lese om markedets beste modeller som vi har kåret best i test, i ulike prisklasser. Dette er modeller der det følger med en ladestasjon som både tømmer, vasker og tørker robotstøvsugeren hver gang den lader.

Tidligere i denne artikkelen kunne du også lese om tre modeller uten en slik avansert tømmestasjon. Vi har valgt å fjerne disse for å unngå at artikkelen blir alt for lang, og fordi du får så utrolig mye mer for pengene med de nye modellene med tømmestasjon.

Jeg har vurdert alle robotstøvsugere som er tilgjengelige på Prisjakt og Klarna, inkludert et par modeller som ikke finnes på disse sidene, men som selges av Elkjøp, Power, Whiteaway, eller direkte fra nettbutikker som Neatsvor.

Gå til en robotstøvsuger test?

Xiaomi X20+

Dreame L40 Ultra

Roborock Saros 10R


Robotstøvsuger med mopp

Robotstøvsugere som både støvsuger og mopper gulvet med vann har blitt veldig populært de siste årene, med markedsledende Roborock (eies av Xiaomi) i front.

Roborock S8 som kom på markedet i 2023 er enda bedre til å moppe gulv, men også bedre på tepper da iRobot sitt patent på doble motgående børster har blitt åpent for alle. Men hvis du har parkett- eller tregulv skal du aldri moppe gulvet med vann.

Hvis du har gulv i heltre eller parkett bør du unngå å bruke en robotstøvsuger med mopp
— Stian Ihle Gulbrandsen

Heltre og Parkett

Vann er tre- og parkettgulv sin verste fiende, og du må unngå så langt det lar seg gjøre å vaske gulvet regelmessig med vann. De fleste robotstøvsugere med mopp kommer med to ulike beholdere, med noen få unntak. Hvis du har heltre- eller parkettgulv må du alltid bruke beholderen for støv.

Rydd før rengjøring

Du har kanskje sett tester med robotstøvsugere som prøver å unngå ladekabler. Dette kan være fornuftig, men rydd det heller bort slik at roboten støvsuger så mye som mulig.

Skrekkhistoriene er at kabelen fester seg fast mens robotstøvsugeren fortsetter å kjøre, men ender opp med å lage store riper i gulvet. Så selv om de har LIDAR navigasjon med et- eller flere kamera i front, så betyr ikke det at du ikke skal rydde først.

Snart kommer den ultimate robotstøvsugeren for latsabber. Roborock Z70 har en arm som automatisk løfter og flytter på gjenstander opp til 300 gram.


Xiaomi X20+

Robotstøvsuger Xiaomi X20+ er kåret til testvinner blant markedets billigste modeller i vår test

Viktigste egenskaper:

✔️ Støvsuger med mopp

✔️ Navigerer godt i rommet

✔️ Avansert tømmestasjon

✔️ To roterende mopper

Ting å tenke på:

🔻 Middels god mopp tørking

🔻 Rengjøres kun med vann

🔻 Dørterskel opp til 2 cm

🔻 Pris ved vurdering: 5990,-

Xiaomi X20+ er kåret til ny testvinner blant markedets billigste og beste robotstøvsugere med tømmestasjon. Den har veldig god sugeevne, samtidig som den navigerer godt, og mopper gulvet effektivt. Den har også nesten alle funksjonene du måtte ønske den i lade- og tømmestasjonen.

Ting å tenke på: Det er ikke mulig å tilsette vaskemiddel i lade- og tømmestasjonen, da det vil ødelegge komponentene i robotstøvsugeren. Hvis du er villig til å betale mer, så har både Dreame L40 Ultra og Roborock Saros 10R mulighet for dette, med auto dosering.

Sugeevne

Robotstøvsugeren Xiaomi X20+ har en sugeevne målt til maksimalt 6000 Pa, som er mer enn tilstrekkelig for å få opp partikler, støv, hår, og smuler fra alle harde gulvflater - selv i hjørner og langs kanter.

Den sentrale børsten er en kombinasjon av gummi og hårbørster, designet for å fange opp både fine partikler og større smuss. Dette gir god ytelse på de fleste underlag, med unntak på tepper.

Selv om sugekraften er høy, har robotstøvsugeren begrenset evne til å rengjøre høye tepper. De beste modellene har to motgående børster som har et bedre oppsug dypere ned i teppet.

Navigering

Testvinneren Xiaomi X20+, bruker LDS Lidar-lasersensor for å skanne og kartlegge hjemmet i sanntid. Dette gir en svært presis og systematisk navigering – også i mørke rom.

Det avanserte "S-Cross" systemet hjelper roboten med å unngå små gjenstander som leker, sokker og ledninger. Den registrerer lave hindringer og styrer automatisk unna for å unngå sammenstøt eller å kjøre seg fast.

Robotstøvsugeren kan klatre over terskler på inntil 2 cm. Hvis du har høyere terskler, anbefaler vi å kjøpe en såkalt terskel bro som du monterer på begge sider av alle tersklene. Alternativt bør du kjøpe en bedre robotstøvsuger som klarer høyere dørterskler.

Mopping av gulv

Tradisjonelle robotstøvsugere med mopp, pleier å ha en flat og fin mopp som enten glir over gulvet mens robotstøvsugeren beveger seg, eller som vibrerer samtidig.

Xiaomi X20+ er utstyrt med to tykke roterende mopper, som vasker gulvet mer effektivt enn vanlige vibrerende mopper. Dette er det samme som Roborock Qrevo-modellene er kjent for, da det gir en mer grundig vask – spesielt på harde gulv.

Sammenlignet med vibrerende mopper, gir de roterende moppene bedre skrubbing, samtidig som de etterlater færre striper på gulvet, og fjerner inngrodd smuss mer effektivt.

Når roboten møter et teppe, løftes moppene automatisk opptil 7 mm. De aller fleste tepper er høyere enn dette, og da anbefaler vi å heller aktivere funksjonen som unngår tepper helt under mopping. Til sammenligning kan Dreame L40 Ultra heve moppen opp til 10,5 mm.

Tømmestasjonen

Xiaomi X20+ kommer med en avansert tømmestasjon som både lader robotstøvsugeren, tømmer støvbeholderen, samt renser og tørker moppene - helt automatisk.

  1. Støvpose på 4 liter: Når robotstøvsugeren returnerer til tømmestasjonen, tømmes støvbeholderen fra roboten, automatisk inn i støvposen inne i stasjonen. Støvposen er på 4 liter som betyr at du ikke trenger å tømme den før etter flere uker.

  2. Vanntank: Tømmestasjonen har en to vanntanker. Den ene er for rent vann, mens den andre er for skittent vann. Når du har fylt opp vanntanken med rent vann, kan robotstøvsugeren vaske opp til 280 kvm, før du må tømme og etterfylle vanntanken.

  3. Rengjør moppene: Når robotstøvsugeren returnerer til tømmestasjonen, blir de to roterende moppene under roboten rengjort med vann. Det er viktig at du ikke tilsetter vaskemiddel selv, da dette kan skade maskinen. Kjøp heller en modell som tåler dette, slik som Dreame L40 Ultra og Roborock Saros 10.

  4. Tørker moppene: Etter at moppene er ferdig rengjort, tørkes de automatisk med varm luft. Dette forhindrer vond lukt og muggdannelse, og holder moppene hygieniske mellom hver bruk.

Vaskebrettet i tømmestasjonen kan tas ut og rengjøres manuelt, noe som sikrer god hygiene og reduserer vedlikeholdsbehov over tid.

Andre funksjoner

Xiaomi X20+ har et støvfilter av typen EPA11 som fanger opp til 95% av de vanligste støvpartiklene i luften innendørs. Til sammenligning har trådløse håndstøvsugere og vanlige støvsugere med ledning, enten HEPA 12 eller 13 filtre, som fanger mellom 99,5 til 99,97% av partiklene fra luften.

Robotstøvsugeren kan lagre kart for flere etasjer, perfekt for deg med bolig over to eller flere plan. Utfordringen er at du må ta med deg tømmestasjonen, og den må plasseres nøyaktig samme sted hver gang. Neste gang du skal kjøpe en robotstøvsuger finnes det kanskje modeller som går i trapper.

Du kan enkelt tegne opp virtuelle "no-go"-soner i appen, eller velge kun å rengjøre spesifikke rom eller områder uten å sende roboten rundt i hele huset.

Andre funksjoner er at du kan regulere mengden vann som slippes ut av vannbeholderen til å moppe gulvet. Dette gjør du inne i Xiaomi Home appen på mobilen, og du kan velge mellom tre ulike nivåer. Velg det laveste nivået hvis du har parkett eller tregulv.

Robotstøvsugeren er kompatibel med Siri, Amazon Alexa og Google Assistant, slik at du kan bruke stemme kommandoer for å starte den, velge program, eller stoppe den.

Dersom batteriet går tomt eller støvbeholderen må tømmes, husker roboten hvor den slapp – og fortsetter rengjøringen derfra etterpå. Du kan velge mellom fire ulike programmer som gir deg full kontroll, tilpasset underlaget og graden av skitt:

  • Kun støvsuging

  • Kun mopping

  • Støvsuging før mopping

  • Støvsuging og mopping


Dreame L40 Ultra

Robotstøvsugeren Dreame L40 Ultra er kåret til testvinner blant markedets litt bedre modeller med lade- og tømmestasjon

Viktigste egenskaper:

✔️ Støvsuger med mopp

✔️ Svært god navigasjon

✔️ Avansert moppesystem

✔️ Komplett tømmestasjon

✔️ Kan vaske med vaskemiddel

✔️ Løfter mopp opptil 10,5 cm

Ting å tenke på:

🔻 Dørterskel på 2,2 cm

🔻 Pris ved vurdering: 11490,-

Dreame L40 Ultra er kåret til ny testvinner blant markedets litt bedre robotstøvsugere med tømmestasjon. Den er kraftig, svært effektiv, og har nesten alle funksjonene man ønsker seg i en robotstøvsuger, med en stasjon som tømmer, vasker, fyller, skyller og tørker - helt automatisk.

Ting å tenke på: Det eneste jeg savner er at robotstøvsugeren klarte å kjøre over enda litt høyere dørterskler. Hvis du har høyere terskler enn 2,2 cm, kan du kjøpe Roborock Saros 10R som kommer over 4 cm, eller den nye Dreame L50 Ultra som klarer 4,2 cm + 1,8 cm.

Sugeevne

Denne modellen har en av markedets kraftigste motorer med en sugeevne på hele 11 000 Pascal. Det betyr at den suger opp støv, smuler, hår og annet rusk fra harde gulv uten problemer.

Selv om det høres veldig bra ut med så mye kraft, viser våre tester at det er veldig liten forskjell sammenlignet med modeller som Xiaomi X20+ med 6000 Pa. Vi erfarer at designet på de sentrale børstene er viktigere.

Dreame L40 Ultra leveres med to ulike sentrale børster (du kan bruke én av gangen):

  • Standard gummibørsten er forhåndsinstallert og fungerer godt på alle typer gulv, inkludert tepper. Den gummierte overflaten fanger opp støv og smuss uten at hår setter seg fast.

  • TriCut-børsten er spesielt utviklet for å plukke opp hår og dyrepels mer effektivt. Perfekt for husholdninger med kjæledyr, eller damer med langt hår.

Selv om sugekraften er svært høy, og gummibørsten fungerer godt, er modeller med to motgående gummibørster fortsatt bedre for dype tepper og grundigere fiber-rensing.

Navigering

Dreame L40 Ultra er utstyrt med flere systemer for effektiv navigering og rengjøring i hele boligen.

Hjernen bak navigasjonen er Lidar-sensoren på toppen av roboten. Denne laseren skanner omgivelsene i 360 grader og bygger opp et detaljert digitalt kart over boligen din. Roboten vet alltid hvor den er, hvor den skal, og hva som gjenstår. Dette gir effektiv og systematisk rengjøring, selv i mørke rom.

Foran robotstøvsugeren sitter det et RGB kamera som hjelper roboten å identifisere møbler, gjenstander og potensielle hindringer. Dette kameraet har også en fargesensor som bidrar til å analysere overflater og objekter i detalj.

Den gjør det mulig å oppdage ting som ledninger, sokker, sko og leker – og skille dem fra gulvet basert på farge, lysstyrke og struktur. Den kan for eksempel se forskjell på et teppe og en genser som ligger på gulvet – og vet dermed hvordan den bør reagere.

For at roboten skal kunne se like godt under sofaen eller i mørke rom, aktiveres et LED-lys foran når det trengs. Dette gjør at kamera og sensorer fortsatt kan identifisere objekter nøyaktig – selv når det er lite lys.

Takket være samspillet mellom disse teknologiene, kan Dreame L40 Ultra gjenkjenne og håndtere over 100 ulike hindringer – alt fra leker og ledninger, til sko, møbel bein og gardiner.

Roboten kan også gå over dørterskler på 2,2 cm.

Mopping av gulv

I stedet for den klassiske flate moppen som kun vibrerer eller glir etter roboten, har Dreame L40 Ultra to roterende mopper som jobber mot hverandre. Fra våre tester ser vi at denne typen mopp er mer effektiv mot flekker på harde gulv.

Begge de to moppene kan også skyves ut og inn (MopExtend) for å komme bedre til i hjørner, skap og under lave møbler.

Takket være de avanserte sensorene som roboten bruker til å navigere, kan roboten også oppdage områder med inngrodd smuss og flekker, saus eller vannsøl. Når roboten oppdager dette, aktiveres “OmniDirt” funksjonen.

Roboten senker først farten før den hever begge børstene, for så å gjennomføre en grundig mopping av gulvet. Funksjonen må aktiveres manuelt i appen, da den er slått av som standard.

Når roboten nærmer seg et teppe, løftes moppene automatisk opptil 10,5 mm. Dette beskytter teppet mot fukt. Har du høye tepper anbefales det å aktivere innstillingen for å unngå tepper helt – både for å unngå fukt og for å hindre at roboten kjører seg fast.

Tømmestasjonen

Dreame L40 Ultra har en helautomatisk og praktisk tømmestasjon som tar seg av hele den kjedelige jobben, som man tidligere måtte gjøre selv.

  1. Når robotstøvsugeren returnerer til tømmestasjonen, suges alt støvet fra den interne støvbeholderen i roboten, inn i en lukket støvpose i stasjonen. Dette skjer raskt og effektivt, uten at du trenger å gjøre noe manuelt før etter et par uker når støvposen i stasjonen må byttes.

  2. Tømmestasjonen har to separate vanntanker: én for rent vann og én for skittent vann. Når roboten har moppet gulvet, tømmes det skitne vannet automatisk, og ferskt vann fylles på til neste runde.

  3. Tømmestasjonen har også en egen beholder for rengjøringsmiddel, og kan tilsette dette automatisk i vanntanken før mopping. Du slipper dermed å mikse noe selv – alt doseres riktig og skånsomt, uten å skade roboten.

  4. Begge moppene blir vasket med varmt vann (65°C) for å løse opp fett og bakterier som samler seg i moppene.

  5. Etter at moppene er renset, aktiveres en innebygd varmluftsvifte som lufttørker moppene. Dette forhindrer vond lukt og muggdannelse, og sørger for at moppene er klare til neste runde uten at de ligger fuktige i timevis.

  6. Til slutt skyller stasjonen også det innebygde vaskebrettet der moppene renses, slik at ikke skitt og bakterier bygger seg opp over tid.

Med denne stasjonen trenger du knapt å tenke på rengjøringen. Den tømmer, vasker, fyller, skyller og tørker – helt automatisk, og gir deg mer tid til å gjøre andre ting.

Andre funksjoner

Det er ikke bare de to moppene som kan skyves ut og inn. Den ene børsten på høyre side som samler støv inn mot den sentrale børsten, kan også forlenges og heves. På den måten kan den nå helt inn til lister og kanter.

Hvis du bor i en bolig med flere etasjer, og du ønsker å bruke robotstøvsugeren i hele boligen, kan du lagre et unikt kart i fire etasjer. Den oppdager automatisk hvilken etasje den befinner seg i, og tilpasser rengjøringen deretter.

Dreame L40 Ultra har også en innebygd støvsensor som registrerer hvor mye støv det er på gulvet. Når roboten merker at et område er ekstra skittent, for eksempel ved spisebordet eller i gangen, øker den automatisk sugekraften og tilpasser rengjøringen deretter.

I appen kan du opprette virtuelle no-go-soner og tegne inn områder du ønsker at roboten skal unngå, for eksempel rundt matskålen til hunden, barneleker eller gardiner.

Du kan også aktivere en egen funksjon som gjør at roboten unngår å rengjøre tett inntil gardiner, slik at den ikke hekter seg fast i stoff eller rykker i tunge tekstiler.

Ønsker du kun å rengjøre et spesifikt område, som rundt spisebordet etter middag, kan du bruke funksjonen for punktvis rengjøring, hvor roboten kun fokuserer på en valgt sone – i stedet for å kjøre en full runde i hele huset.

En annen nyttig funksjon er at du kan dele inn boligen i rom i appen, og tilpasse innstillinger for hvert rom individuelt. Kanskje du vil bruke mer vann på badet for å få bort flekker, eller øke sugekraften på kjøkkenet der det ofte er mer smuler?

Robotstøvsugeren kan også styres fra Alexa, Google Assistant og Siri. Dette gjør det enkelt å starte rengjøring med et enkelt kommando, som "Start rengjøring i stuen". Ved hjelp av tidsstyring i appen kan du sette roboten til å lade kun om natten, når strømmen ofte er billigere.

I tillegg kan du fjernstyre roboten via mobilappen, selv når du ikke er hjemme. Du kan starte eller stoppe rengjøring, følge med på hvor roboten befinner seg i sanntid, og til og med bruke det innebygde kameraet for å se hvordan det står til med kjæledyret ditt mens du er på jobb eller ferie.


Roborock Saros 10R

Roborock Saros 10R er testvinner i vår robotstøvsuger test som markedets desidert beste modell med avansert tømmestasjon

Kommer i løpet av våren 2025

Robotstøvsuger:

✔️ Støvsuger med mopp

✔️ Veldig god navigasjon

✔️ Avansert moppesystem

✔️ Alt-i-ett tømmestasjon

✔️ Kan vaske med vaskemiddel

✔️ Veldig effekt mot lange hår

✔️ Kan løftes høyt over tepper

Ting å tenke på:

🔻 Unødvendig høyt sugetrykk

🔻 Forventet pris: 18990,-

Roborock Saros 10R er kåret til testvinner som markedets desidert beste og mest komplette robotstøvsuger med tømmestasjon. Den har avansert teknologi for å navigere raskt og effektivt, og er fullspekket med funksjoner som gjør rengjøring til noe du knapt trenger å tenke på.

Ting å tenke på: Den har unødvendig høyt sugetrykk (Pascal). I den grad det høye trykket også øker prisen, burde de heller spart de pengene, eller hatt doble børster for bedre støvopptak på høye tepper.

Sugeevne

Denne modellen har Roborock har en helt ekstrem sugekapasitet på 22.000 Pa, som for øvrig også er helt unødvendig. Alle våre tester viser at det ikke er noen reell forskjell på sugeevne for robotstøvsugere, når de har en høyere kapasitet enn ca. 6000 Pascal.

Det som derimot betyr noe, er avstanden mellom robotstøvsugeren og underlaget, samt utformingen av børstene, og hvorvidt det er én eller to børster som roterer mot hverandre.

Tidligere toppmodeller fra Roborock har to børster som beveger seg motgående av hverandre, mens Saros 10R har to sentrale og sidestilte børster som fungerer som én enhet.

Disse børstene kalles “DuoDivide”, og er spesielt konstruert for å rulle sammen hår og lange fibre før de suges opp – uten å sette seg fast. Det gir minimalt vedlikehold og langt færre floker.

Takket være den sterke sugekraften og børstene er den godt egnet for tepper. Likevel er det verdt å merke seg at modeller med to motgående børster etter hverandre, fremdeles gir bedre dyprengjøring av tykke tepper.

Navigering

To av Roborock sine nye toppmodeller (Saros 10R og Z70) har det de kaller for StarSight 2.0, som er en kombinasjon av flere teknologier for optimal navigasjon og identifisering av hindringer.

Saros 10R er den første Roborock-modellen som benytter 3D Time-of-Flight (ToF) scanning i stedet for tradisjonell 2D Lidar. I følge Roborock, gir dette en vesentlig mer presis beregning av avstand, og gjør at roboten kan skanne rommet tredimensjonalt.

På fremsiden av robotstøvsugeren sitter det et RGB-kamera, og en 3D-sensor som kan registrere opptil 21.600 punkter, for å identifisere objekter som ledninger, sokker, leker og andre lave hindringer, slik at roboten kan kjøre rundt.

Testvinneren har også en egen “VertiBeam” sensor på siden, som gjør at den til enhver tid vet hvor hindringer som vegger og møbler er. Det bidrar også til at roboten unngår å hekte seg fast i gjenstander som kabler og gardiner.

Roborock Saros 10R er en av få modeller som klarer å kjøre over høye dørterskler som er høyere enn 2 cm. Denne kan kjøre over dørterskler på opptil 4 cm, som er mer enn dobbelt så mye som mange konkurrenter.

Mopping av gulv

Saros 10R kommer med to roterende mopper, i motsetning til Saros 10 som har en flat vibrerende mopp. Alle våre tester viser at to roterende mopper er vesentlig mer effektive mot flekker og smuss.

I likhet med Dreame L40 Ultra, har også Saros 10R en fleksibel arm som strekker seg ut, slik at både moppene og den ytre børsten kommer helt inntil kanter og inn i hjørner.

DirTect-teknologien løfter automatisk både de to sentrale børstene og den ytre børsten når roboten registrerer fukt, slik at ikke vått søl dras utover gulvet. Samtidig øker den sugekraften automatisk ved registrering av smuss eller inngrodde flekker.

Når roboten nærmer seg et teppe, heves moppene automatisk. Dersom du ønsker å støvsuge tepper først, kan du aktivere en funksjon (i appen på mobilen) som automatisk kobler fra moppene i tømmestasjonen. Da blir den totale høyden fra gulvet til moppen på 22 mm.

Det er mer enn dobbelt så høyt som de fleste andre konkurrenter, og beskytter teppene mot fukt, og gir bedre fleksibilitet i blandede gulvflater.

Tømmestasjonen

Roborock Saros 10R leveres med det som trolig er den mest avanserte og funksjonsrike tømmestasjonen på markedet i dag. Her får du en løsning som automatisk håndterer støv, vann, vaskemiddel, rengjøring, og tørking.

  1. Når roboten returnerer til basen etter rengjøring, starter stasjonen med å tømme både støvbeholderen og det møkkete vannet fra roboten. Støvet suges inn i en lukket støvpose, mens skittent vann overføres til en separat vanntank.

  2. Deretter fyller tømmestasjonen automatisk på med rent vann, som først varmes opp før det overføres til roboten.

  3. Tømmestasjonen har også en egen beholder for rengjøringsmiddel, og kan tilsette dette automatisk i vanntanken før mopping. Du slipper dermed å mikse noe selv.

  4. Samtidig doseres rengjøringsmiddel fra en egen integrert beholder som rommer opptil 590 ml, slik at du alltid får riktig blandingsforhold.

  5. Når dette er gjort, går stasjonen videre til å vaske moppene med varmt vann på hele 80 °C. Den høye temperaturen bidrar til å eliminere 99,99 % av bakterier, og fjerner effektivt inngrodd smuss fra moppene.

  6. Etter vasken starter en lufttørkingsprosess hvor moppene tørkes med jevn varmluft på 55 °C. Dette hindrer muggdannelse og vond lukt, og sikrer at moppene er helt tørre og klare for neste økt.

Tømmestasjonen skyller også automatisk området der moppene renses, slik at hele systemet holdes rent og luktfritt over tid.

Andre funksjoner

Roborock Saros 10R også full av små, smarte funksjoner som gjør hverdagen både enklere og mer fleksibel.

I appen kan du enkelt dele inn hjemmet i ulike rom, og deretter tilpasse rengjøringen rom for rom. For eksempel kan du velge stillemodus på soverommet, og samtidig aktivere ekstra skrubbing og mer vann på kjøkkenet der gulvene ofte er mer skitne.

Du kan også definere når og hvordan moppene skal vaskes. Har roboten akkurat rengjort kjøkkenet, kan du aktivere en funksjon som gjør at moppene vaskes automatisk før den fortsetter i andre rom, slik at ikke fett og smuss dras med videre.

For at Saros 10R skal dekke hele flaten best mulig, endrer den kjøremønster mellom hver rengjøring. Dette sikrer at den når steder den kanskje ikke har dekket like godt forrige gang, og bidrar til et renere resultat over tid.

Via appen kan du fjernstyre roboten og følge med i sanntid, eller bruke det integrerte kameraet for å se hvordan det går med hunden eller katten mens du er på jobb. Den kan også brukes som et slags mobilt overvåkingskamera med lav høyde.

Saros 10R kan lagre kart for flere etasjer, noe som er perfekt for deg med bolig over flere plan. Den kjenner automatisk igjen hvilken etasje den befinner seg i, og tilpasser kart og rengjøring deretter.

I tillegg kan du enkelt sette opp virtuelle vegger og no-go-soner, slik at du kan hindre roboten i å kjøre inn under juletreet, inn i barnerommet, rundt området der katten spiser, eller andre steder.

Har du behov for å rengjøre et spesifikt område, kan du bruke funksjonen for punktvis rengjøring. Du tegner bare inn området i appen, og roboten tar seg av resten.

Det er også mulig å justere hvor mye vann som sendes fra vanntanken til moppene, slik at du kan bruke mer vann på fliser og mindre på tregulv.

Og som forventet av en toppmodell, støtter Saros 10R talestyring Alexa, Google Assistant og Apple Siri, slik at du kan starte eller stoppe rengjøring med stemmen, uten å måtte åpne appen.



Velg riktig robotstøvsuger

Hvis du er usikker på hva du bør se etter, har jeg samlet en oversikt over de viktigste utvalgskriteriene jeg selv bruker når jeg sammenligner ulike modeller i denne robotstøvsuger testen.

Sugeevne

Sugeevnen på en robotstøvsuger er evnen den har til å få opp støv og partikler fra alle typer underlag. Sugeevnen avhenger av flere faktorers som sugekapasitet (Pa), børstens tilpasning til underlaget, børstenes design og filter.

  • Sugetrykket (Pa) er trykket støvsugeren gir mot underlaget. Med høyere sugetrykk mot underlaget, desto lettere får støvsugeren opp støv og smuler. Alt over 2000 (Pa) gjør en god jobb. 2000 (Pa) er det samme som 2.0 (kPa).

  • Børstenes utforming og bevegelse avgjør hvor enkelt robotstøvsugeren får opp støv, partikler og hår fra tepper. iRobot sine doble børster reduserer luftstrømmen som igjen påvirker sugeevnen av små- og store partikler, spesielt i kriker og kroker.

  • EPA 11 filteret som de aller fleste robotstøvsugere har krever ikke like høyt sugetrykk (Pa) som tettere filtre (hepa 12/13), og det bidrar til bedre sugeevne (luftstrøm), men tar ikke de aller minste partiklene.

Motor-watt (W) er hvor mye strøm robotstøvsugeren trenger for å fungere. Dette er ikke utslagsgivende for hvor god jobb den gjør.

Driftstid

Driftstiden til en robotstøvsuger avhenger av flere faktorer, men en god indikator er å se på batterikapasiteten (mAh). Driftstiden til robotstøvsugere varierer fra 45 minutter til 180 minutter, og flere returnerer til ladestasjonen automatisk, for så å fortsette.

Navigering

En god robotstøvsuger skal både lagre et kart over leiligheten for å sikre at den kommer til overalt, men den må også navigere godt rundt møbler og hindringer. Her brukes det ulike teknologier som LIDAR Slam, vSlam, eller iAdapt sensorer i kombinasjon med et- eller flere kamera, lys osv.

Eksterne tester viser at robotstøvsugere med LIDAR rengjør ca. 30 % raskere enn robotstøvsugere som ikke bruker LIDAR. En annen fordel er at LIDAR kan rengjøre i mørket, mens vSlam og andre typer kamera trenger lys for å navigere.

Mopp

Flere robotstøvsugere kommer med en vanntank og en mopp som også vasker gulvet, uten vaskemiddel (foreløpig). De beste modellene regulerer mengden vann elektronisk, og de aller beste løfter moppen på tepper, og har et kraftigere trykk mot gulvet.

Tepper

De aller de fleste robotstøvsugere gjør en veldig god jobb på harde gulv, men nesten alle har utfordringer på tepper, spesielt med små partikler, støv, og matrester. Det er utformingen på børstene som er avgjørende, ikke batteriet eller sugeevnen.

- Derfor ser vi en utvikling i Roborock sine børster fordi de vil bli bedre på tepper.

Filter

Uten et godt filter så blåser de minste støvpartiklene rett ut igjen. De beste modellene har et HEPA-filter som fanger opp mellom 99,95 % av støvpartiklene. Bedre filter = tettere filter og krever høyere luftstrøm for god nok effekt.

Funksjoner

Vi mener at de viktigste funksjonene for en robotstøvsuger er å kunne markere soner hvor robotstøvsugeren ikke skal rengjøre slik som tepper, og dele opp etasjen i rom for å kunne velge å bare rengjøre kjøkkenet etter middagen.

For deg med hus / leilighet over flere etasjer så er det veldig praktisk å kunne lagre unike kart for hver etasje. Hvis du har Google Home / Alexa, er det også praktisk å kunne styre robotstøvsugeren med stemmestyring.

Dørterskel

Hvis du har en leilighet med flere rom og dørterskler må du måle høyden på disse før du kjøper en ny robotstøvsuger. Avhengig av produsent så varierer dette fra 1.6 cm til 2 cm.

Brukervennlig

For å få fullt utbytte av en robotstøvsuger så må den kobles til en smarttelefonen. En stor utfordring er at disse appene ofte er lite brukervennlige, eller bare tilgjengelig på engelsk, og ofte må du koble til på nytt flere ganger over tid.

Vedlikehold

Det å vedlikeholde en robotstøvsuger kan ofte ta mye tid. Du må rengjøre børstene for støv og hår, spesielt dyrehår, og du må tømme støvbeholderen for hver gang. Derfor anbefaler vi robotstøvsugere med stasjon for tømming av støv.


Lidar vs Vslam

I denne robotstøvsuger testen kan du lese om modeller som bruker ulike typer teknologi for å navigere rundt i boligen din. Mens noen sverger til Lidar, mener andre at Vslam er best.

Neato var de første som introduserte LIDAR teknologien, mens iRobot introduserte vSlam (kamera). De har begge sine fordeler og ulemper, så derfor begynner flere nå å kombinere disse teknologiene, slik som Roborock og Dreame.

De mest avanserte robotstøvsugere kombinerer både LIDAR, vSlam, og 3D lasere for å gi enda bedre dybdesyn for navigering slik at de kan planlegge 8 meter frem.


Spørsmål om robotstøvsugere

 

Tidligere testvinnere

- Dreame L10 Pro