Strømleverandør Test: De 3 beste (2024)
I vår strømleverandør test har vi kåret 3 testvinnere som vi mener tilbyr markedets beste og billigste strømavtaler, og som dekker ulike behov for deg som vil ha mer enn bare billig strøm. Når vi vurderer strømavtaler tar vi ikke med midlertidige lokketilbud, eller avtaler som krever medlemskap.
Vi startet med å se på strømleverandørenes faste kostnader utover spotprisen slik som påslag og månedsavgift. Videre så vi på hvilke tjenester de tilbyr for at du skal kunne redusere strømforbruket ditt, enten det var i form av en app eller en pulsmåler, inkludert kostnaden det medfører.
Vi vurderte også kundeomtaler, smart lading av elbil, enkel bruk av app, bindingstid, mulighet til å spare penger ved å verve venner, etterskuddsvis faktura, og gjennomfakturering. Les også om våre beste tips for å redusere strømforbruket og høye strømregninger.
Først kan du lese om Tibber som vi mener er det beste og mest komplette valget for deg med flere varmekilder og elbil. Deretter kan du lese om Vibb som er for de som utelukkende bryr seg om billig strøm, uten bruk av en mobil-app, og til slutt, Eletra Energy som er et billig alternativ med enkel app.
Hopp rett til testene?
-
Denne artikkelen inneholder reklame (merket med “annonse”) som gir oss inntekter. Vi henviser også til flere strømleverandører som periodevis kan inneholde affiliate-linker, som gir oss inntekter dersom du bytter strømleverandør. Per 06.01.24 gjelder dette kun for Tibber.
Alle vurderinger gjøres av Stian Ihle Gulbrandsen, basert på de utvalgskriteriene jeg mener er de viktigste. Ingen kan kjøpe seg omtale på anbefaler.com. Du kan lese mer om hvordan vi går frem her.
Strømprisen i dag
I samarbeid med Tormund Gerhardsen, gründer og daglig leder i selskapet Beneficial Apps, kan vi i denne artikkelen vise til strømprisen i dag, hver dag, time for time. Oversikten forklarer også på en enkel måte hvordan strømstøtten påvirker strømprisen, som skal dekke 90% over 70 øre eks. moms.
Vi anbefaler strømleverandører som tilbyr full kontroll over strømforbruket via en app på mobilen, slik som Tibber, så du i større grad kan planlegge eget strømforbruk som lading av el-bil og smart-styring av varme.
Priser på strømavtaler
På bildet over har vi fokusert på å få frem den årlige kostnaden på spotprisen, og totalprisen med app-tjenester, og pulsmåler for full innsikt i strømforbruket. I tillegg har vi også vurdert funksjoner som smart lading, enkel bruk av app, bindingstid, etterskuddsvis fakturering, kundeomtaler, og enkle grep for å spare penger med verve kampanjer.
Tibber
Viktigste egenskaper:
✔️ Gratis app med smartlading
✔️ Smart varmestyring
✔️ Selg overskudd fra solcelle
✔️ Kun 1 enkel strømavtale
Ting å tenke på:
🔻 Månedsavgift 49,-/mnd
🔻 Påslag: 2 øre/kWh
🔻 Egen faktura for nettleie
🔻 Misvisende markedsføring
Tibber er kåret til testvinner blant Norges aller beste og mest komplette strømleverandører. Tibber sin mobil-app er overlegent bra, enkel, og fylt med flere praktiske funksjoner som hjelper deg å redusere strømforbruket. De har kun en billig strømavtale, uten midlertidige lokketilbud.
Du får full oversikt over strømforbruket og kan redusere kostnader ved å styre varmen smartere, lade elbilen når strømprisen er lavest, og du kan selge overskudd fra solcellene på taket. Tibber har heldigvis gått bort fra forskuddsbetaling.
Ting å tenke på: For å være strømkunde hos Tibber betaler du 49,- i månedsavgift som er selskapet sin fortjeneste, og som bl.a. går til å dekke kostnader til alle de smarte app-funksjonene. I tillegg må du betale maks 2,95 øre per kWh som skal dekke pålagte elsertifikater for fornybar strøm.
Jeg syns for øvrig det er misvisende av Tibber å si at de “ikke tjener noe på strømforbruket ditt”, når de har en månedsavgift på 49,- som går til å tjene penger på deg som strømkunde, og kostnader til vedlikehold og utvikling av app-funksjonene. Fra 1. april (2024) økte de prisene sine med 10,- i mnd.
Spotpris
Strømavtalen til Tibber er som de fleste andre med spotpris, strøm til innkjøpspris. Påslaget på 2,95 øre/kWh som du betaler, skal gå utelukkende til elsertifikater som er en lovpålagt variabel kostnad Tibber må betale til de som produserer den fornybare strømmen de selger til deg.
Uten at du følger med på denne kostnaden løpende, kan du ikke være helt sikker på at du betaler for mye som gjør at Tibber tjener litt ekstra, ettersom denne prisen varierer.
Det Tibber tjener penger på, utover det de selger av fysiske produkter, er månedsavgiften på 49,-/mnd som skal dekke alle andre utgifter. Du kan lese mer om hvordan strømleverandørene flytter inntektene sine på tvers av påslag, månedsavgift og abonnementstjenester her.
Så hva gjør Tibber så bra?
App tjenester
Vi anbefaler alle Tibber kunder å ta i bruk mobil appen deres da det er et utrolig godt verktøy for å få oversikt over- og redusere eget strømforbruk. Appen har fått 4.8 av 5.0 stjerner fra over ni tusen anmeldelser, som er det beste vi har sett fra alle strømleverandører som tilbyr en app.
Med Tibber som din strømleverandør får du tilgang til smart varmestyring av varmekabler, elektriske varmeovner og varmepumpen som gjør at du bruker mindre strøm og dermed reduserer kostnadene.
På den måten vil boligen varmes opp når strømprisen er på sitt laveste, og du kan aktivere automatisk dag- og nattsenking. Følgelig forvalter du strømmen mer økonomisk, samtidig som du unngår unødvendig høy nettleie som følge av ny nettleie modell.
Hvis du har en- eller flere elbiler anbefaler vi på det sterkeste å ta i bruk smartlading for å lade bilen når strømmen er billigst, i likhet med varmestyring som beskrevet over.
Nylig lanserte også Tibber det de kaller for Grid Rewards som er tilgjengelig for alle med en integrert ladeboks til elbil. Med Grid Rewards kan du spare ytterligere opp til penger 1200,- i året når du benytter deg av smartlading til elbil.
Du kan faktisk også styre smartbelysningen din trådløst via Tibber-appen, selv om du ikke er hjemme, hvilket er praktisk hvis du glemmer å skru av lyset.
Hvis du har solcellepaneler på taket kan du som Tibber kunde faktisk selge egenprodusert strøm via appen til andre Tibber-kunder. Hvor mye du tjener på dette er vi forøvrig ikke kjent med.
I likhet med Vibb selger også Tibber en pulsmåler for deg som har en strømsparer i magen, da du kan se hvor mye strøm du bruker hvert sekund i sanntid. Den sørger også for at hovedsikringen ikke overbelastes når du lader elbilen med ladebokser fra Easee eller Zaptec.
Årlig kostnad
Utover prisen du betaler for strømmen som du kjøper til innkjøpspris, må du betale maks 2,95 øre/kWh for elsertifikat, pluss 49,- kroner hver måned for at Tibber skal kunne eksistere. For en bolig som bruker ca. 10.000 kWh i året, utgjør det ca. 883,- i årlig kostnad.
Hvis du ikke ønsker full innsikt strømforbruket, kan du se bort i fra neste avsnitt (totalpris), og bare forholde deg til den årlige kostnaden.
Totalpris
Hvis du ønsker å kjøpe pulsmåleren “Tibber-pulse”, så koster den 695,- som engangskostnad, og det krever ikke noe abonnement i motsetning til alle andre tilbydere av pulsmåler i vårt utvalg av strømleverandører.
Det første året med pulsmåleren er prisen utover spotprisen på totalt 1578,-, og deretter 883,- hvert påløpende år. Disse prisene forutsetter et årlig strømforbruk på 10.000 kWh i året.
Tibber har iblant en kampanje der du får med Pulsmåleren gratis dersom du bytter til deres strømavtale.
Faktura
Den 1. oktober 2022 innførte Tibber en ny fakturamodell, og det er denne som er roten til all den negative medieomtalen i 2022, fordi Tibber begynte å ta forskuddsbetalt for estimert forbruk de første to ukene, neste kalendermåned. Tibber har gått bort fra dette og har nå etterskuddsbetaling.
Dette gjorde meg så provosert at jeg byttet fra Tibber til Fjordkraft i November 2022, men jeg har byttet tilbake til Vibb i 2023. Hvis jeg bodde i en større leilighet med elbil og mulighet for å lade hjemme, ville jeg byttet tilbake til Tibber.
Konklusjon
Jeg anbefaler å bytte til Tibber hvis du har flere varmekilder som du bruker aktivt, slik som varmepumpe og varmeovner, og for deg med en- eller flere elbiler fordi Tibber-appen lar deg enkelt få innsikt i- og mulighet til å gjøre enkle tilpasninger uten ekstra kostnad.
Hvis vi isolerer årlig kostnad basert på påslag og månedsavgift, er Tibber den dyreste blant våre fire testvinnere, men fordi appen er uten ekstra kostand blir totalprisen nesten den samme som Vibb fordi Vibb tar betalt for sin app.
Med Tibber kan du verve en venn som gir deg fem hundre kroner du kan bruke i Tibber sin nettbutikk der de selger bl.a. hjemmeladere, sanntidsmålere, smarte hjem- og varmestyringsprodukter, samt flere av markedets beste varmepumper.
I en tid med høye strømpriser og mange Nordmenn som ønsker å bytte strøm, er dette en fin måte å få lavere strømregning på.
Bjørnar Holmedahl som står bak Nettguide.no har også vurdert at Tibber er den beste strømleverandøren i sin artikkel “Alternativer til Tibber”.
Vibb
Viktigste egenskaper:
✔️ Uten påslag
✔️ Smartlading av elbil
✔️ Gjennomfakturering
✔️ Kun 1 billig strømavtale
Ting å tenke på:
🔻 Månedspris på 39,-/mnd
🔻 Oss-brikken 990,- + 9,-/mnd
🔻 Vibb+ var valgfritt før
🔻 Vervekampanje avsluttet
Vibb er utnevnt til testvinner blant markedets desidert billigste strømleverandører, uten påslag eller månedsavgift. Det betyr at Vibb ikke tjener noe på deg som kunde med mindre du ønsker å benytte deg av et valgfritt “Vibb+” abonnement på mobil, eventuelt også “Oss-brikken”.
Ting å tenke på: Fra 17. juni 2024 valgte Vibb å endre strømavtalen sin for alle nye kunder, som må betale 39,- i månedskostnad. Det betyr at Vibb+ ikke lenger er valgfritt, men inkludert i abonnementet. Med Vibb+ kan du benytte deg av smart lading av elbil, og smart oppvarming av hjemme slik som Tibber.
Hvis du i tillegg vil ha tilgang til sanntidsdata slik at du får full innsikt i strømforbruket ditt, time for time, må du kjøpe “Oss-brikken” til en engangssum på 990,- (kobles til strømmåler uten elektriker) og en månedskostnad på 9,- kroner. Personlig mener jeg at dette er unødvendig, med mindre du har et stort hus med dårlig isolasjon.
Spotpris
Prisen du betaler for strømmen hos Vibb er utelukkende spotpris, altså innkjøpspris. De fleste strømselskaper i Norge legger på et påslag for å dekke lovpålagte kostnader for elsertifikat de kjøper fra strøm produsentene, og en månedsavgift for at de skal tjene litt hver måned, men ikke hos Vibb.
Det betyr ikke at Vibb ikke har de samme utgiftene, men at de aksepterer heller et lite tap, i håp om å hente inn den fortjenesten andre plasser, en risiko de aller fleste andre konkurrenter ikke tar.
Les mer om forskjellene på spotpris, påslag, og månedsavgift her.
Så hva tjener Vibb penger på?
App tjenester
Vibb sin markedsstrategi for å tjene penger er å tilby en valgfri app som de kaller for Vibb+, som du betaler 39,- i mnd for, hvis du vil. Med Vibb+ kan du se hva spotprisen- og strømforbruket ditt er fra time til time, hvor mye strøm du bruker hver måned, og se morgendagens priser.
- Du får økt kontroll og forutsigbarhet!
Du kan også smart-lade elbilen din ved at den bare lader i gitte tidsrom, og når strømprisen er på sitt laveste hvis du har Vibb+. Her er listen over godkjente bilmerker du kan bruke med Vibb+.
I lys av den nye nettleie modellen som resulterer i økte nettleie kostnader hvis du har store variasjoner i strømforbruket gjennom døgnet, så anbefaler vi å koste på seg Vibb+. Dette fordi du da kan lade elbilen om natten når spotprisen er billigst, og på den måten redusere nettleien.
Vibb tilbyr i tillegg det de kaller for “Oss-brikken” som gir deg økt innsikt i strømforbruket, som å se strømforbruket i sanntid hvert 2. sekund, og du kan følge med på spenningsnivået på strømmen i stikkontakten. Oss-brikken har en engangskostnad på 990,-, pluss 9,- hver måned, og forutsetter Vibb+ abonnement.
Årlig kostnad
Hvis du ikke er opptatt av app tjenestene til Vibb+ som gir deg bedre oversikt og kontroll til å redusere strømforbruket ditt, og du vil kun ha billig strøm, så er den årlige kostnaden utover spotprisen med 0,- i årlig kostnad. Dette er fordi Vibb har 0,- i påslag, og 0,- i månedsavgift.
Hvis du ikke ønsker full innsikt strømforbruket, kan du se bort i fra neste avsnitt (totalpris), og bare forholde deg til den årlige kostnaden.
Totalpris
Hvis du derimot ønsker app-tjenesten “Vibb+” så utgjør det totalt 468,- i året. Hvis du også vil ha økt innsikt i strømforbruket ved å kjøpe- og abonnere på “Oss-brikken” (990,- + 9,-), kommer den årlige kostnaden på 1566,- det første året , så 576,- hvert påfølgende år.
Faktura
Vibb fakturer (selvfølgelig) etterskuddsvis, slik at du betaler for det du faktisk bruker, og ikke det strømleverandøren tror du kommer til å bruke. Du kan til og med utsette fakturaen i en kort periode.
Strøm og nettleie kommer på samme faktura for deg som bor i et område med Elvia, Lede, BKK, Glitre, og Agder Energi Nett.
Konklusjon
Hvis du kun vil ha billig strøm, og ikke bryr deg om app tjenester, innsikt i strømforbruk eller smartlading av elbil, så er Vibb det beste valget, uansett hvor stor boligen din er ettersom de har 0,- i påslag per kWh.
Eletra Energy
Viktigste egenskaper:
✔️ Blant markedets billigste
✔️ Gratis og enkel app
✔️ Full oversikt over forbruk
Ting å tenke på:
🔻 Egen faktura for nettleie
🔻 Uten smartlading av elbil
🔻 To ulike strømavtaler
Eletra Energy fra elektronikkforhandleren Power er kåret til ny testvinner som et billig alternativ til Vibb og Tibber, for deg som vil ha god oversikt over forbruk i en gratis og oversiktlig app. Den billigste avtalen deres (Eletra Spot) har et påslag på 1,98,- øre/kWh og en månedsavgift på 38,-.
Anbefalt strømavtale: Eletra Spot (1,98,- øre/kWh)
Ting å tenke på: Eletra Energy passer deg som bare vil ha billig strøm. De har ingen pulsmåler, smartlading av elbil, eller gjennomfakturering. Strømavtalen du blir tilbudt i Power butikker (Eletra PowerSpot) er også en billig avtale, men har et høyere påslag (3,48,- øre/kWh) enn anbefalte “Eletra Spot”, og har 4 mnd binding.
Spotpris
Hvis du bytter strømleverandør til Eletra Energy så får du strøm til spotpris (innkjøpspris) uansett hvilken av de to avtalene du velger. Den største forskjellen mellom de to avtalene er påslaget som skal dekke elsertifikater som er en lovpålagt kostnad for å selge fornybar energi.
Eletra PowerSpot: 3,48,- øre/kWh (4 mnd binding)
Eletra Spot: 1,98,- øre/kWh (ingen binding)
Det er verdt å merke seg at påslaget du betaler som skal dekke elsertifikatet, koster det samme for strømleverandøren å kjøpe inn uansett hvilken avtale du velger.
Årsaken til at påslaget er høyere for “PowerSpot” avtalen er fordi de må dekke tapet fra rabatten (300,-) du får i Power-butikken. Hvis du bryter avtalen i bindingstiden må du betale 300,- som er det samme du fikk i rabatt i Power-butikken.
Husk også at Power har 100% fornøydgaranti de første 60 dagene. Er du ikke fornøyd betaler Power påslag og fastbeløp tilbake.
Begge avtalene har en månedsavgift på 38,- kroner som kommer i tillegg til påslaget, og det er denne kostnaden som gjør at strømleverandøren tjener penger på deg som kunde.
Les mer om forskjellene på spotpris, påslag, og månedsavgift her.
Så hvorfor velge Eletra Energy når Vibb er billigere utelukkende på strøm?
App tjenester
Eletra Energy har i likhet med Vibb også en app, men for å få full oversikt over strømforbruket ditt må du med Vibb betale 39,- i mnd, mens du for Eletra Energy får tilgang til dette uten ekstra kostnad.
I appen til Eletra Energy kan du også følge med på spotprisen og strøm kostnadene dine akkumulert fra år, måned, dag og time for time. Du får også full oversikt over fakturaer.
Årlig kostnad
Som du kan se i tabellen er den årlige kostnaden med strømavtalen “Eletra Spot” svært konkurransedyktig med en månedsavgift på 38,- kroner og 1,98,- øre/kWh som tilsvarer 474,- i årlig kostnad, i tillegg til spotprisen på strøm.
Totalpris
Ettersom du kan bruke appen helt uten kostnad vil ikke det påvirke totalprisen, og følgelig blir den årlige totalprisen 474,- hvert påfølgende år. Det er altså ingen ekstra kostnader det første året.
Faktura
I likhet med Vibb fakturerer også Eletra Energy etterskuddsvis, slik at du alltid betaler utelukkende for det du faktisk har brukt, og ikke det selskapet tror du kommer til å bruke. De har dessverre ikke gjennomfakturering.
Her er en oversikt over nettselskap som har gjennomfakturering slik at du får strøm og nettleie på samme faktura.
Konklusjon
Vi mener at Eletra Energy er det beste alternativet for deg som vil ha billig strøm og full oversikt over strømforbruket i en app, helt uten ekstra kostnad.
Ettersom Eletra Energy har et påslag pålydende fra 1,98 til 3,48 øre/kWh avhengig av hvilken avtale du velger, vil den årlige kostnaden øke i takt med strømforbruket ditt.
Vi anbefaler at du tar frem kalkulatoren hvis du bor i et veldig stort hus, eller har et strømforbruk opp mot- eller over 20.000 kWh i året. Da kan det være at du heller burde gå for Vibb.
Hvordan spare strøm
Sliter du med høy strømregning? Vi har laget en oversikt med strømsparing tips for å redusere strømforbruket og strømregningen. Først presenterer vi tiltak du kan gjøre uten at det medfører ekstra kostnader, og til slutt energieffektive investeringer du kan gjøre som lønner seg på sikt.
Bytt strømleverandør
Få oversikt over eget strømforbruk
Varm opp huset- og lad elbilen om natten
Skru av- eller reduser bruk av gulvvarme
Hold temperaturen inne på 18°C
Invester i varmepumpe, og solceller på taket
Bytt strømleverandør
Det første du må gjøre er å vurdere om du skal bytte strømleverandør. Start med å se på din nåværende strømavtale for å kontrollere at du har en spotprisavtale, for så å se hvor mye du betaler i påslag og månedsavgift. Les mer om spotpris, påslag og månedsavgift her.
Spotpris betyr at du kjøper strøm til innkjøpspris. Påslaget skal være så nærme 0,- øre/kWh som mulig, og helst ikke mer enn 1 øre. Månedsavgiften er det som gjør at strømleverandøren tjener penger, og varierer ofte fra 0,- til 49,-/mnd.
Før du bytter strømleverandør, kontroller at du ikke har bindingstid, og velg en strømleverandør som tilbyr en strøm-app, uten ekstra kostnad.
Mobil app
Vi anbefaler at du tar i bruk mobil-appen til strømleverandøren din, hvis de har det, da det gir deg oversikt og bedre kontroll over eget strømforbruk. Det blir lettere å finne “strøm-tyver”, for så å redusere forbruk der du kan.
De beste strømleverandørene slik som Tibber gjør det mulig å overlate lading av elbil, oppvarming av bolig, og styring av andre IoT enheter automatisk, og når strømprisen er billigst. På den måten bruker du bare strøm når strømprisen er lav, slik at du reduserer strømforbruk og høy strømregning.
Skru av gulvvarme
Skru av alt av gulvvarme i alle rom, og kjøp varme tøfler. Så langt gjennom vinteren har jeg lagt håndklær på badet istedenfor å skru opp varmen, og det fungerer utmerket. Jeg forstår at det ikke er like enkelt med små barn i hus.
Hvis du ønsker litt varme på badet når du dusjer før du drar på jobb så skru på litt varme før du legger deg når strømprisen er på sitt laveste om natten. Skru av varmen når du våkner, og lukk baderomsdøren slik at varmen holder seg til nestemann skal bruke badet.
Temperatur inne 18°C
I tillegg til å unngå bruk av gulvvarme inne, er det å holde lav romtemperatur noe at det som vil redusere høye strømregninger mest. Så langt det lar seg gjøre, prøv å hold temperaturen inn på maks 18°C grader.
Prøv deg frem med noen stearinlys før du øker temperaturen på varme- eller oljeovnen. Etter du har brukt stekeovnen lar du døren stå åpen. Hvis du har en ultrasonisk luftfukter så velger du “varm” damp, istedenfor kald damp.
Lad elbilen på natten
Hvis du har en- eller flere elbiler anbefaler vi på det sterkeste at du lader elbilen om natten, fordi det er da strømprisen er på sitt laveste. Velg en strømleverandør som tilbyr smart lading av elbil.
Hvis du har eller bytter til Tibber som strømleverandør, og du har en smart ladeboks fra Easee eller Zaptec, kan du få garantert 20% lavere ladekostnad, mot at Tibber bruker laderen din i korte perioder til å balansere strømnettet.
Spar penger med varmepumpe
Hvis du ikke har en varmepumpe fra før, er det kanskje på tide å investere i det nå når vi vet at strømprisen kommer til å være dyr flere år frem i tid. Med en varmepumpe vil du redusere strømforbruket betraktelig.
Med en luft-til-luft varmepumpe sparer du ca. 4800 kWh i året, sammenlignet med energieffektive varmeovner. Hvis strømprisen er 1,5,- krone/kWh, så vil du spare 7200,- kroner i året, eller 36.000,- over fem år.
Spare penger med solceller
Det å investere i solceller på taket er kanskje den beste måten å redusere eget strømforbruk- og høye strømregninger på, over tid. Det forutsetter at du har tenkt å bo samme sted i over 10 år. Men er ikke solceller veldig kostbart?
Visste du at det norske børsnoterte selskapet Otovo er først i Norden med å tilby leasing av solceller på taket? For 34 standard solcellepaneler til 282.200,- vil det med leasing fra Otovo koste 2287,-/mnd.
Spotpris påslag
Strømleverandører markedsfører strømavtalene sine som spotpris-avtaler, og flere sier ofte at de ikke tjener noe når de selger strøm til sine strømkunder, men det er litt upresist. La oss først se på hvilke kostnader (påslag) en strømavtale ofte inkluderer:
Spotpris er et annet ord for strøm til innkjøpspris
Påslag skal dekke utgifter for elsertifikat som går til strømprodusenten
Månedsavgift er et inntjeningen til strømleverandøren, og en annen type påslag
Spotpris
Hvis du betaler spotpris for strømmen din, uten at det er lagt på et påslag eller en månedsavgift, så stemmer det at strømselskapet ikke tjener penger på strømmen de selger. De taper faktisk litt fordi alle strømleverandører har kostnader til produsent når de selger fornybar energi (elsertifikat).
Påslag
De som kjøper strøm for videresalg (slik som strømleverandøren din) må også betale for elsertifikat til de som produserer strømmen. Denne prisen varierer, og det er vanskelig for deg som kunde å vite hvor mye som faktisk går til å betale for elsertifikatet, og hva som går til leverandøren.
Det som er interessant er at påslaget er det samme for alle, avhengig av hvor mye strøm de kjøper, så det at to selskap skal ha ulikt påslag virker å være en fin måte å dra inn ekstra inntekt for kunder som ikke har satt seg godt nok inn i markedet.
Månedsavgift
Hvis strømleverandøren sier at de ikke “tjener noe på strøm de selger til deg”, samtidig som de har en månedsavgift, så kan man argumentere for at den påstanden ikke medfører riktighet. Dette fordi månedsavgiften er noe de velger å legge til, nettopp fordi de skal tjene penger.
NB: Husk at det å utvikle en brukervennlig app som gir deg god innsikt over eget strømforbruk, kan koste opp mot en million i å utvikle- og drifte. Så hvis selskapet har en månedsavgift samtidigs om de tilbyr en god app med praktiske funksjoner, så går selskapet under hvis ikke de tar en månedsavgift for strømmen, eller krever en abonnement for app-tjenester.
Visste du at nettstedet hvakosterstrommen.no sammenligner de 5 billigste strømavtalene uten påslag løpende, hver måned? De luker også ut midlertidige lokketilbud, og avtaler som krever medlemskap.
-
Årsaken til at vi ønsket å gjennomføre denne omfattende vurderingen av strømselskaper var fordi jeg opplevde at markedet villedet oss forbrukere, og fordi alle med egen bolig må ha en strømavtale.
Forbrukertilsynet var på tilsyn hos 19 av de største strømselskapene i Norge (2023), og 14 risikerte tvangsmulkt opp til 250.000,- i uka.
Finanstilsynet bekrefter nå (link til E24) at 14 strømselskaper må betale 100.000,- i uken dersom de bryter loven igjen. Ingen av våre testvinnere er blant de 14 selskapene.
Velg riktig leverandør
Vi har samlet en oversikt over våre viktigste utvalgskriterier som vi har lagt til grunn for våre vurderinger, slik at du også kan navigere bedre i jungelen av strømleverandører, hvis ingen av våre testvinnere passer for deg.
Spotpris
De aller fleste strømleverandører tilbyr strøm til spotpris, som betyr at du kjøper strøm til innkjøpspris uten av strømleverandøren tjener noe på salget av selve strømmen.
Alle strømleverandører er lovpålagt å kjøpe elsertifikater fra kraftprodusenter når de kjøper fornybar energi, en kostnad som legges inn i påslaget eller månedsavgiften for deg med spotprisavtale. Har du fast eller variabel pris inngår det i strømprisen du får oppgitt.
Så hvordan tjener strøm selskapene penger?
Kort forklart så tjener strømleverandørene penger ved å legge til ekstra øre/kWh i påslaget, kreve en månedsavgift, ta betalt for bruk av appen, og ved å selge deg en pulsmåler som enkelte også krever et abonnement for å bruke.
Eksempler på strømleverandører som utnytter kundene på (min personlige mening), er Fjordkraft, Fortum, Agva Kraft og LOS.
App tjenester
Nesten alle seriøse strømleverandører tilbyr en brukervennlig app som gir deg bedre oversikt over eget strømforbruk, slik at du i større grad kan gjøre tilpasninger for å redusere strømregningen. Det kan være tiltak som å bruke strøm- og varmekilder når strømprisen er billigere.
Vi mener at dette er et nyttig verktøy du burde sette deg godt inn i, da du kan se hvor mye strøm du bruker daglig, hva du bruker strøm på, hvor høy strømregningen er foreløpig, hvor mye strømstøtte du får, og hva strømprisen er time for time.
Hvis du har en- eller flere elbiler burde du finne en strømleverandør som har smart-lading av elbil, da det gjør at du kan lade elbilen automatisk når strømprisen er billigst gjennom natten.
Flere strømleverandører tilbyr også salg eller utleie av en pulsmåler som du kan koble direkte til strømmåleren din for å gi deg svært detaljert innsikt i strømforbruket ditt. Vi mener at appen i seg selv uten pulsmåleren skal være mer enn godt nok for å redusere eget strømforbruk.
Spar penger
Vi anbefaler på det sterkeste, spesielt i årene fremover som følge av høye strømpriser, å velge en strømleverandør som tilbyr alle de overnevnte tjenestene, og at du aktivt gjør deg kjent med de. Dette fordi det er svært gode verktøy for å spare mye penger på strøm.
Du kan raskt se når strømprisen er billig, og følgelig kan du raskt og enkelt tilpasse strømforbruket deretter. Da kan du lade elbilen i bestemte tidsrom om natten.
Flere strømleverandører har løpende verve kampanjer som gjør at både du- og den du verver sparer mellom 250 til 500,- kr som trekkes fra neste strømregning. Dette kan du ofte gjøre så mange ganger du vil, og er en nyttig mulighet til å redusere strømregningen.
Faktura
I slutten av 2022 valgte jeg å bytte strømleverandør fra Tibber til Fjordkraft fordi jeg ikke ønsket å bli fakturert på forskudd, før jeg i det hele tatt hadde brukt noe strøm for neste måned. Når jeg velger ny strømleverandør nå, så velger jeg en som fakturerer for det jeg har brukt, og ikke det jeg kanskje kommer til å bruke. Tibber har for øvrig gått tilbake til etterskuddsvis betaling.
Da jeg byttet til Fjordkraft fikk jeg en bindingstid på seks måneder, fordi jeg sparte et par hundre kroner på Power. Dette burde jeg så klart aldri gjort når jeg nå i etterkant ser at Fjordkraft er et svært dårlig alternativ.